#praktijkcase

Handcirkelzaag grote vriend bij facelift luxe bovenwoning

De HK-55 wordt veel door Van Oorschot gebruikt voor het afkorten van balken.

Een negentiende-eeuws pand verbouwen met behoud van authentieke elementen. Een mooie klus voor Tom van Oorschot, uitvoerend voorman bij OBM/ Bouw en Onderhoud B.V.. Dankzij de machines van Festool krijgt de uitdagende plafondstructuur nieuw elan.

Trots toont Van Oorschot de vakkenkast in de woonkamer. Hoewel de kast een strakke afwerking kent, gaat hij naadloos op in het klassieke interieur. Al vier jaar is Van Oorschot werkzaam bij OBM/ Bouw en Onderhoud B.V.. Dit bouwbedrijf verzorgt de verbouw, nieuwbouw maar ook het onder- houd van woningen. Van Oorschot houdt zich meer specifiek bezig met de aanbouw, opbouw en interne verbouwingen.

Daarnaast worden er per jaar een aantal nieuwbouwwoningen in het hogere segment gebouwd door het Waspikse bouwbedrijf. Als meewerkend voorman is Van Oorschot alweer een paar weken onder de pannen in het Bredase winkelhart. Boven een luxe damesmodezaak bevinden zich drie woonlagen die een grondige facelift ondergaan. Het pand kent alle karakteristieken van de vroeg negentiende-eeuwse bouwstijl. Hoge plafonds, een rijke ornamentering en kroonlijsten. Van Oorschot over dit project: “Het gaat om een prachtig pand dat historie ademt. Alle authentieke elementen die deze bouwstijl typeren, zijn behouden gebleven.

Het is de nadrukkelijke wens van de opdrachtgever om deze stijl te behouden. Zo hebben we onder andere een maatwerk vakkenkast gemaakt. De grootste uitdaging vormt echter het plafond waarbij we een zichtbare balkenstructuur moesten maken.”

De maatwerk vakkenkast gaat naadloos op in het klassieke interieur.

In de vingers

“Ik wist al heel vroeg dat ik iets met mijn handen ging doen,” vertelt Van Oorschot. “Ik kreeg als zevenjarige jongen een gereedschapskistje van mijn ouders. Dat hebben ze geweten. In een onbewaakt ogenblik heb ik hun dure koffiezetapparaat uit elkaar gesleuteld. In mijn pubertijd ging dat op grotere schaal en werden dat vanzelf de onderdelen van mijn scooter. Theoretische kennis deed ik op tijdens mijn opleiding Bouwkunde. De praktijk had ik al van jongs af aan in de vingers. Daarna maakte ik ook nog omzwervingen als bouwkundig calculator en keukenbouwer. In mijn huidige werkzaamheden komen veel functies samen. De ene keer sta ik een muur te slopen en het andere moment woon ik vergaderingen bij als voorman. Die afwisseling komt ook tot uiting bij dit project in Breda.”

Op de millimeter

Het pand aan de Wilhelminastraat kent drie woonlagen van in totaal 200 m2. De woonkamer inclusief keuken en uitbouw wordt nu aangepakt. De uitdaging voor Van Oorschot was dat dit project een aantal complexe onderdelen kent. “Er moest van onderaf een staalconstructie opgebouwd worden. Dit is tevens de draagconstructie die we uit het zicht hebben weggewerkt. Dit plafond is een echt precisiewerk. De balklaag is volledig zichtbaar. Op de plekken waar twee kozijnen samenkomen, loopt de balklaag in het verlengde naar beneden. De kozijnen zijn dus ook op maat van de balklaag. We hebben tevens een daklicht waar de balken allemaal onderdoor lopen. Ook aan de detaillering is gedacht. Zo hebben we schaduwranden aan de balklaag gefreesd. Ook is er ledverlichting toegepast en mooi weggewerkt. Alles is in het zicht, dus je kunt niet met kabels werken. Voor dit specifieke werk komt de HK-85 van Festool goed van pas.”

Dankzij de machines van Festool krijgt Van Oorschot meer gedaan in minder tijd.

Grote vriend

Van Oorschot prijst de flexibiliteit van deze handcirkelzaag. Volgens hem is het bij dit soort projecten erg handig om over allround-machines te beschikken. Van Oorschot verduidelijkt: “De HK-85 is bij dit project echt mijn grote vriend. Ik gebruik hem niet alleen als cirkel- maar ook als afkortzaag. Er zit een geleider bij die je erop kunt klikken. De accuvariant gebruik ik voor het afkorten van balken en planken. En die heb ik bij dit project heel veel nodig. Van de balken in het plafond, tot de houtskeletbouw van de keuken en de ingefreesde verlichtingsnissen in de wanden. Bij al deze onderdelen is er een Festool-machine aan te pas gekomen. Dat gaat van schroevendraaier tot invalzaag. Dit was trouwens ook mijn eerste Festool-aanschaf ooit. Ik was bij een project aan het stoeien met het op maat zagen van plafondplaten. Om een rechte zaagsnede te maken, was ik aan het hannesen met een latje en cirkelzaag. Dit moest echt professioneler. Toen ik voor het eerst met de invalzaag werkte, ging er een wereld voor mij open.”

Meerwaarde

Voor Van Oorschot zit de meerwaarde van het gebruik van Festool in de tijdswinst. “Het voordeel is dat je in een kort tijdsbestek secuur werk kunt leveren. Ik gebruik graag Festool omdat ik een 10 wil scoren, geen 7 of 8. Je wordt niet in de tijd beperkt. Neem bijvoorbeeld de accuvariant van de invalzaag. Ik ben niet eerst een uur aan het stoeien met allerlei haspels. Ik kan meteen aan de slag als ik hier aan kom. Op die manier kan ik sneller doorwerken. Hierdoor krijg ik meer gedaan in minder tijd. Daar zit voor mij de toegevoegde waarde van Festool.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!