Bouwen met hogere kwaliteit, minder faalkosten en meer rendement. Wanneer de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) per 1 januari 2024 zijn intrede doet, is HSB Bouw uit Volendam goed voorbereid. Met de juiste aanpak en het gebruik van de Ed Controls-tool krijgt de kwaliteit van bouwen een grote boost.
Het vastleggen van kwaliteitsborging zit bij HSB Bouw in het DNA. Met de wortels in de Volendamse klei is het bedrijf al sinds 1932 een expert op het gebied van nieuwbouw, renovatie, transformatie, ontwikkeling, kleinbouw en onderaanneming. Met de komende Wkb voor het bouwen moeten bouwers aantonen dat ze goed werk en kwaliteit hebben geleverd. De Ed Controls-app biedt hier uitkomst. William Bosschaart, projectleider HSB Bouw, vertelt over het belang van kwaliteitsborging. “We deden altijd al aan kwaliteitsborging. Dat ging destijds nog met Excel- en Word-bestanden. We stelden hiervoor zelfs een kwaliteitsmanager aan die onze uitvoerders en BIM-specialisten moest scherp houden op het gebied van goed bouwen en waterdichtheid. Toen de eerste contouren van de Wkb geschetst werden, sloten wij ons aan bij een pilotproject in Amsterdam. Al snel kwamen we erachter dat de vastlegging van bouwdocumenten wel een probleem was. Dit ging deels via de mail. Administratief was dit veel werk en het kwam de snelheid niet ten goede. Wij kwamen tot de conclusie dat de vastlegging vanuit de keet gedaan moest worden. Dit zijn echter mensen die gewend zijn om met hun handen te werken. Het zijn geen ICT’ers. We zochten naar een gebruiksvriendelijke app. Uiteindelijk vonden we de oplossing in Ed Controls.”
Pilot
HSB Bouw en woningverzekeraar Woningborg trokken in een eerder stadium samen op om een eigen app te ontwikkelen. Dit bleek in de praktijk een te complex proces. Na een testfase met verschillende aanbieders kwam Ed Controls hier als beste uit de bus. Bosschaart vertelt waarom hij voor Ed Controls koos. “De simpelheid van het product gaf de doorslag. Daarnaast konden we deze tool ook toepassen om onze wensen op de lange termijn te verwezenlijken. Namelijk het insluiten van veiligheidschecklisten en digitaal opleveren kunnen we ook kwijt in deze app. Ook was het handig dat we de koppeling konden maken met verschillende CRM-systemen, in ons geval AFAS. Dit zorgt ervoor dat we gemakkelijk data kunnen uitwisselen. Zo kunnen we informatie over de oplevering van een woning rechtstreeks met overige afdelingen binnen het bedrijf delen zonder dat zij in hoeven te loggen in Ed Controls.
Less is more
De uitgangspunten van de Ed Controls-tool zijn simpel. Robert Greidanus, senior accountmanager Ed Controls, vertelt: “Less is more. Je ziet bij ons geen overkill aan knopjes en snufjes. De app is echt ontwikkeld voor de man in de bouwkeet met de dikke duimen. Ook de brede toepasbaarheid is een kracht. Je kunt als bouwbedrijf een koppeling maken met meerdere CRM-systemen. Een belangrijke basisfunctie is het koppelen van foto’s van gerealiseerd werk aan tekeningen met behulp van tickets. Ook kun je zogenaamde controlelijsten per gebouwonderdeel invoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om templates voor metselwerk, isolatie of wapening. Deze controlelijsten noemen we templates en worden omgezet in audits binnen Ed Controls. Deze templates bieden wij standaard aan en zijn ook zelf samen te stellen door gebruikers.”
Uniformiteit
Bosschaart werkt al enige tijd met de Ed Controls-app. Het levert hem de nodige voordelen op. Zo is uniform werken een belangrijk punt voor hem. “De kwaliteitsborger verwacht dat wij de juiste audits kunnen overleggen. Voordat wij een breedplaatvloer vol beton gieten, laten wij een uitvoerder foto’s maken. Wanneer er toch iets niet goed blijkt te zijn na een jaar, dan hoeft de afdeling nazorg alleen maar het document te openen. Hij ziet dan precies hoe de vloer geconstrueerd is. Mocht er geboord worden dan ziet diegene precies waar de leidingen lopen. Of je nu een oplevering, werkplekinspectie, interne keuring of een Woningborg-keuring doet, de werkwijze blijft voor al die handelingen hetzelfde. Op die manier is deze app een communicatietool, naslagwerk en checklist in een. Wij merken echt dat faalkosten omlaag gaan doordat je meerdere controlemomenten hebt. Daarnaast halen we er relevante data uit die we invoeren in een dashboard. Zo kunnen we bepaalde patronen zien en hierop acteren. Bijvoorbeeld wanneer we veel meldingen over het hang- en sluitwerk krijgen. Dan weten wij dat we eens moeten gaan praten met de kozijnbouwer.”
Meerwaarde
“Leuk die Wkb, maar gaat die digitale vastlegging mij niet heel veel tijd kosten?” Het is een veelgehoord kritiekpunt op fora en in webinars over de Wkb. Bosschaart is het niet geheel eens met die kritiek. “We behalen er wel degelijk tijdswinst mee. Er zit meer computertijd in het werk van een uitvoerder. Dat is gewoon veranderd. Maar uiteindelijk hoef je geen papieren documenten meer door te spitten om de juiste informatie over een project te vinden. Op de langere termijn werkt dit veel effectiever en sneller. Zelfs woningkopers laten wij toe in de Ed Controls-app. Bij ons doen zij digitaal de vooroplevering van hun huis wanneer de woning klaar is. Voorheen ging de bewoner bijvoorbeeld met een papiertje door de woning om te controleren of er wel voldoende stopcontacten zijn geplaatst. Dan kreeg je een hele mailwisseling. Nu kan de bewoner dat simpelweg invoeren in de tool. Ook de woningkoper kan nu zien dat er ter plekke iets mee gedaan wordt. Zo laat je als bouwer zien dat je begaan bent met de kopers.” Greidanus vult aan: “Wij beseffen goed dat er met de komst van de Wkb veel gevraagd wordt van bouwers. Mijn advies: benader dit als een team. Ga met je werkvoorbereiders, aannemers, onderaannemers en kwaliteitsborger om de tafel. Zorg voor goede keuringsplannen voor de instrumenten in het algemeen of een koppeling met het instrument Woningborg in het bijzonder. Maak het project specifiek en je zult zien dat dit enorm veel werk scheelt. Het doel is uiteindelijk om de kwaliteit van bouwen naar een hoger niveau te tillen.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.