Renovatie en sloopwerkzaamheden brengen het nodige puin met zich mee en leveren niet alleen afvalstoffen op, maar ook bruikbare stoffen. Zo is onder andere lood een metaal nog zeer goed bruikbaar doordat het om te vormen is naar andere vormen via een versmeltingsproces. Het is dus zaak om het lood apart te houden van andere oude materialen en dit in te leveren bij een verzamelpunt.
Waar bevindt lood zich in panden?
Panden vanaf rond 1900 tot circa 1960 kenden doorgaans loden waterleidingen. De kans is nog steeds aanzienlijk dat bij het vervangen van waterleidingen in dergelijke oude panden, de waterleidingen uit lood bestaan. Dit brengt overigens een gezondheidsrisico met zich mee voor de gebruikers, aangezien loden leidingen minuscule deeltjes lood kunnen verliezen, wat in het drinkwater terecht komt.
Daarnaast komen we lood tegen in sommige daken waarin het verwerkt is, deuren, maar ook in de befaamde glas-in-lood deuren en ramen. Het is belangrijk om tijdens werkzaamheden met lood een gecertificeerd stofmasker te dragen, zodat er geen looddeeltjes ingeademd kunnen worden. Overigens kan lood zich ook bevinden in oude elektronica en in accu’s.
Kabels met loodmantel
En dan zijn er nog de kabels. Kabels met een loden mantel werden vooral binnen de industrie gebruikt vanwege de hoge mate van corrosiebestendigheid, maar ook tegen het weren van allerlei chemicaliën. In woningen kwamen deze vooral voor binnen de elektrische bedrading. Wie als aannemer stuit op dergelijke oude kabels kan deze altijd inleveren. Oude kabels inleveren kan namelijk nog best een interessant bedrag opleveren. Maar dat is niet de hoofdreden, lood is een giftig metaal dat schadelijk is bij inname/inademing.
Lood is geen metaal dat zomaar tussen het overige vuil terecht moet komen, aangezien het schadelijk voor de gezondheid is. Lood dat in de bodem of het oppervlaktewater terechtkomt, kan langdurige ecologische schade veroorzaken en komt uiteindelijk vanzelf op die manier in de voedselketen terecht. Om dat te voorkomen dienen oude metalen ingeleverd te worden bij een metaalverwerkingsbedrijf.
Oud lood inleveren bij een verzamelpunt
De verzamelplek voor oud lood is de metaalhandel. Hier worden natuurlijk ook andere metalen ingezameld en verwerkt waarna het weer gerecycled kan worden. Vaak zal een metaalhandel ook nog een bedrag uitkeren voor het aantal ingeleverde kilo’s in metalen. Dat is tevens wat het interessant maakt om niet rechtstreeks alle metalen in te leveren bij een milieustraat. De metaalhandel verwerkt namelijk eveneens op milieubewuste wijze de oude metalen.
Metaalhandel is de plek voor het inleveren van allerhande schroot
Vele metaalsoorten belanden uiteindelijk bij een metaalhandelbedrijf, van ijzer tot koper en van lood tot aluminium. Maar ook apparatuur kan er ingeleverd worden, denk daarbij aan computers, telefoons, oude CV ketels, oude accu’s, koelkasten en wasmachines bijvoorbeeld. Onderdelen en de behuizingen worden gedemonteerd, of kunnen worden vernietigd (zoals harde schijven van computers). Het restant is recyclebaar en zo draagt ook de aannemer bij aan de circulaire economie en maatschappij; oude materialen krijgen weer in een andere vorm een andere functie uiteindelijk.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.