#Van onze partners

Hoe beïnvloedt de Wkb jouw onderneming?

Sinds 1 januari 2024 geldt er een nieuwe wet, de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb), die nogal wat veranderingen met zich meebrengt voor iedereen in de bouwsector. Als jouw bedrijf betrokken is bij bouwprojecten, dan zal deze wet zeker effect hebben op hoe je te werk gaat. In dit artikel leggen we uit wat deze veranderingen inhouden en hoe deze wet jouw onderneming juridisch en financieel kan beïnvloeden.

Wat is de Wkb en wat is er veranderd?

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) is nu van kracht en brengt strengere regels en onafhankelijk toezicht om de bouwkwaliteit te verbeteren. Waar gemeenten voorheen het toezicht hielden, is die rol nu deels verschoven naar externe kwaliteitsborgers. Kwaliteitsborgers controleren nu of jouw bouwprojecten voldoen aan de technische eisen en kwaliteitsnormen. Dit betekent dat je als ondernemer nu moet samenwerken met deze kwaliteitsborgers om te zorgen dat je projecten aan alle nieuwe eisen voldoen.

Juridische gevolgen van de Wkb

Door de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) is er een grote verandering in wie aansprakelijk is voor gebreken na de oplevering van een bouwproject. Vroeger lag deze aansprakelijkheid bij de opdrachtgever, maar nu is dit de verantwoordelijkheid van de aannemer. Laat je een mooie aanbouw bouwen door de DePrefabriek? Dan zijn zij nu dus aansprakelijk voor fouten die ontdekt worden nadat het project is opgeleverd, tenzij deze fouten door de opdrachtgever zelf zijn veroorzaakt. Deze verandering zorgt ervoor dat de kwaliteit van de bouw verbetert en dat aannemers hun werk serieuzer nemen. Daarnaast is er de 5%-regeling: hierbij wordt 5% van de aanneemsom vastgehouden door een notaris totdat het project succesvol is afgerond. Dit biedt extra bescherming voor de opdrachtgever en zorgt ervoor dat aannemers pas hun volledige betaling ontvangen als alles correct is uitgevoerd.

Financiële gevolgen van de Wkb

De nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) heeft zowel juridische als financiële gevolgen voor jouw bedrijf. Deze wet is van toepassing op allerlei bouwwerken, zoals eengezinswoningen, bedrijfspanden en vakantiehuizen. Het is goed om te weten welke bouwwerken onder de Wkb vallen en voor welke constructies er uitzonderingen zijn om onverwachte kosten te voorkomen. De definitie van ‘bouwwerken’ in de wet is vrij breed, dus zorg ervoor dat je projecten goed geclassificeerd zijn om aan alle regels te voldoen.

Je moet nu ook rekening houden met de extra kosten die de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen met zich meebrengt. Je moet een borgingsplan opstellen dat de kwaliteitseisen specificeert en dit plan moet regelmatig worden geüpdatet en gecontroleerd door een externe kwaliteitsborger. Dit kan leiden tot extra uitgaven voor het inschakelen van deze partijen en voor de nodige administratie. Bekijk je financiën dus opnieuw en kijk naar softwarepakketten die goed aansluiten bij jouw bedrijfsvoering.

Impact op de bouwsector

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) zorgt dus voor grote veranderingen in de bouwsector. Het doel van de wet is om de bouwkwaliteit te verbeteren en ervoor te zorgen dat projecten aan strengere normen voldoen. Dit kan op lange termijn leiden tot minder fouten en minder conflicten, wat kosten bespaart en klanttevredenheid verhoogt. Hoewel de wet extra kosten en meer administratie met zich meebrengt, kan een proactieve aanpak je bouwkwaliteit verbeteren en je bedrijf een betere reputatie geven.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!