Er zijn verschillende manieren waarop aannemers rekening kunnen houden met duurzaamheid. Dit begint al tijdens de eerste bouwfase. Duurzame kantoren zijn tegenwoordig enorm in trek. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer aannemers hier de focus op lijken te leggen. Het is niet alleen een goede manier om je bijdrage te leveren aan een duurzamer ondernemend Nederland, maar ook om jezelf te onderscheiden van andere aannemers. Maar op welke manier kunnen aannemers hierin hun rol vervullen?
Ruimte voor zakelijke laadpalen
Zakelijke laadpalen zijn tegenwoordig een absolute must in het bedrijfsleven. Niet alleen omdat de vraag toeneemt, maar ook omdat dit door de overheid verplicht wordt gesteld voor nieuwe bedrijven met parkeerplaatsen. Zij vragen echter veel van het stroomnetwerk. En omdat je met een beperkte capaciteit te maken hebt, moet je ervoor zorgen dat je overbelasting voorkomt. Een beetje vergelijkbaar met sporten: je kunt niet elke dag maximaal gaan en zult af en toe voor wat balans moeten zorgen. Bij laadpalen heet die balans load balancing. Dat kun je op twee manieren toepassen: statisch en dynamisch. Bij static load balancing hanteer je een vaste limiet op een laadpaal en dynamic load balancing beweegt mee met de beschikbare capaciteit.
Static load balancing
Static load balancing is door het statische karakter de eenvoudigste variant van load balancing. Je stelt hierbij een maximaal laadvermogen in op de laadpalen. Deze limiet moet ervoor zorgen dat je altijd onder het maximale vermogen van je aansluiting blijft. Dus ook tijdens piekmomenten. Daarom hou je rekening met de capaciteit die je over hebt op momenten dat je stroomverbruik het hoogst is.
Maar hoe werkt dat in de praktijk? Stel, je hebt een bedrijfspand met een aansluiting van 3 x 80 ampère en verbruikt op piekmomenten per fase 60 ampère. Dat betekent dat je nog ongeveer 20 ampère per fase aan capaciteit hebt voor je laadpalen. Door het maximale laadvermogen op 15 ampère per fase te zetten, blijf je altijd onder de 80 ampère en zit je veilig. In de grafiek hieronder zie je dat in beeld. Tegelijkertijd zie je ook het nadeel van static load balancing goed terug: buiten de piekuren laat je namelijk een groot deel van je capaciteit onbenut.
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/06/afbeelding-1-1024x631.png)
Dynamic load balancing
Zoals de naam al doet vermoeden, is het beheer van je stroom bij dynamic load balancing veel meer in beweging. Hierbij beweegt het laadvermogen van je laadpalen mee met de capaciteit die je beschikbaar hebt. Dat werkt zo: het laadstation weet via een slimme meter hoe het zit met het stroomgebruik van je pand en verdeelt de capaciteit die dan nog overblijft over je laadpunten.
Om je stroomcapaciteit écht optimaal te verdelen, houdt het systeem ook nog rekening met de beschikbaarheid van laadpunten, laadsnelheid en status van aangesloten voertuigen. Dat je met dynamic load balancing optimaal gebruikmaakt van je stroomcapaciteit, zie je terug in de illustratie hieronder.
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/06/afbeelding-2.png)
De illustratie laat zien dat het totale gebruik gelijk blijft gedurende de dag. Door het aanzetten van de verwarming, lichten, computers of de boiler zie je tijdens kantooruren het verbruik toenemen. Op dat moment neemt de laadsnelheid synchroon af, waardoor je zorgt dat het totaalgebruik dus gelijk blijft.
Houd in de ontwerpfase al rekening met de technische levensduur van het gebouw
Duurzaam bouwen begint al in de ontwerpfase. Houd daarom rekening met de levensduur van het gebruikte materiaal en of deze wel of niet gerecycled kunnen worden tijdens de eventuele sloop. Op die manier zet je alvast de beginselen uit voor een duurzame bouw.
Laat je informeren over de verschillende materialen en de bijbehorende eigenschappen, zodat je een absolute expert wordt op dit gebied. Zo speel je beter in op de wensen van deze tijd en weet je jezelf als aannemer beter en sneller te onderscheiden.
Pas duurzame maatregelen toe
Het is belangrijk dat de gebruikers van het gebouw in staat zijn om duurzaam te ondernemen. Pas daarom verschillende duurzame maatregelen toe die hierbij kunnen helpen. Denk aan goede isolatie, maar ook bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Kies daarnaast voor duurzame zonwering en zorg ervoor dat het energieverbruik van het gebouw laag blijft.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.