De werkzaamheden van veel aannemers zijn de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Eerder waren de werkzaamheden vooral afhankelijk van de technische uitvoerbaarheid, de wensen van de opdrachtgever en de mogelijkheden binnen een eventuele vergunning. Daar is tegenwoordig nog een even zo belangrijke factor aan toegevoegd, namelijk duurzaamheid. Waar je als aannemer tegenwoordig allemaal rekening mee moet houden? Hieronder lees je er meer over.
Energietransitie gaat veel aannemerwerk opleveren
Met de energiecrisis nog vers in het geheugen en een toekomst met gasvrije woningen in zicht, is de woningmarkt aan het veranderen. De afgelopen jaren is het aantal mensen dat het energielabel van een woning belangrijk vindt, aanzienlijk gestegen. Intussen is ook al zichtbaar dat duurzamere woningen met een laag verbruik van gas en stroom niet alleen sneller verkocht worden, maar ook meer opbrengen. De laatste tijd lijken de woningen die te koop komen (en vooral wat langer te koop te staan), dan ook de woningen te zijn die nog verduurzaamd dienen te worden.
Vernieuwd Bouwbesluit
Mensen willen dus niet alleen dat een woning wordt gemoderniseerd en gaat voldoen aan hun wensen, maar het verbruik van gas en stroom zal ook behoorlijk omlaag moeten. Nieuwbouwwoningen dienen tegenwoordig aan allerlei energieprestatie-eisen te voldoen. Maar ook bij renovatie en verbouw gelden regels waar je als aannemer rekening mee moet houden. Denk aan minimale voorschriften op het gebied van isolatie, bij onder meer het vervangen van isolatielagen, dakkapellen, deuren, ramen en kozijnen.
Bij grotere verbouwingen staat in het Bouwbesluit de verplichting de woning te vergroenen vastgelegd. Wordt er meer dan 25 procent van de buitenschil van een gebouw aangepakt? Zoals nieuw kozijnen en ramen, een nieuw dak of de gevels? En vernieuw, verander of vergroot je ook de installatie van de ruimteverwarming of -koeling? Dan ben je verplicht een minimumwaarde aan hernieuwbare energie toe te passen. Denk aan het opwekken van duurzame stroom met behulp van zonnepanelen. Of het plaatsen van een warmtepomp.
Maatregelen in het kader van de energietransitie
Houd overigens ook al rekening met toekomstige veranderingen, zowel in de nabije toekomst als die wat verder weg. Bijvoorbeeld als het gaat om isolatie of verwarmingsinstallatie. Vanaf 2026 zal de hybride warmtepomp de nieuwe standaard zijn bij het vervangen van een oude cv-ketel, al zijn er intussen ook alweer diverse uitzonderingen vastgesteld. In 2050 zullen alle woningen bovendien van het gasnet afgekoppeld moeten zijn. Het is verstandig hier nu al op te anticiperen om dubbele verbouwingen te voorkomen.
De nieuwbouw lijkt ondanks het woningtekort en alle initiatieven om het uit de slop te halen, stil(ler) te vallen komende jaren. Aannemers doen er dan ook goed aan hier tijdig op in te spelen, en hun kennis en ervaring op het gebied van verduurzaming op te schroeven.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.