De bouwsector is een risicovolle werkomgeving. Zo blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen 2021, waarin de bouw de tweede sector is qua aantal bedrijfsongevallen. Aangezien in de bouw ook nog eens relatief veel mensen werkzaam zijn, betekent het dat er jaarlijks duizenden bouwvakkers letsel (of erger) oplopen. Daarom is het van groot belang veel aandacht te houden voor de gezondheid en veiligheid van mensen in de branche. Onder meer door bouwvakkers te voorzien van de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen.
Veiligheidsschoenen
Een echte musthave in de bouw zijn veiligheidsschoenen S3. Wat veiligheidsschoenen S3 en hun belangrijkste kenmerken zijn? En waarom veiligheidsschoenen S3 cruciaal zijn voor de veiligheid van bouwvakkers? Bij werkzaamheden in de bouw zijn voeten vaak een van de meest kwetsbare onderdelen. Bijvoorbeeld omdat ze bekneld kunnen raken, of er iets zwaars op kan vallen. Veiligheidsschoenen S3 hebben allerlei specifieke kenmerken die voeten beschermen. Denk aan een verstevigde neus, tussenzool die doordringing van scherpe voorwerpen voorkomt, energie-absorberende hak, antistatische eigenschappen en een gesloten hiel.
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/07/veiligheidsschoenen-1024x279.jpg)
Strauss biedt een ruim assortiment aan duurzame veiligheidsschoenen S3 in uiteenlopende varianten. Zo vind je altijd de veiligheidsschoen die (bij) je past. Hier vind je bovendien ook allerlei andere persoonlijke beschermingsmiddelen die hieronder genoemd worden.
Beschermende kleding
Goede werkkleding – zoals een functionele werkbroek of werkjas – is cruciaal om je armen, romp en benen te beschermen. Onder meer tegen warmte of kou (vooral van belang bij buitenwerk), maar ook tegen krassen of sneeën door scherpe objecten. Beschermende kleding dient naast stevigheid ook comfort te bieden. De juiste pasvorm (niet te los of juist te strak) voorkomt dat je lichaam onbedekt is of ergens achter blijft haken. Ook erg fijn: beschermende kleding heeft vaak veel zakken, zodat je altijd de benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt.
Gehoorbescherming
Bouwvakkers werken vaak met apparatuur die een hoop geluid produceert. Lawaaislechthorendheid is dan ook een van de meest voorkomende beroepsziekten. Goede gehoorbescherming kan de kans hierop verkleinen. Gehoorbescherming wordt aangeraden vanaf 80 dB(A), en is zelfs wettelijk verplicht als de dagdosis van geluid meer bedraagt dan 85 dB(A). Eventueel kun je kiezen voor gehoorbescherming met radio.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.