#Van onze partners

Duurzaam bouwen als aannemer: zo werkt het

Tegenwoordig hoor je steeds vaker over “verduurzaming” in de bouwsector, en het is een term die niet meer weg te denken is. Het gebruik van natuurlijke materialen, een nieuwe cv ketel die energiezuinig is en zonnepanelen staan steeds hoger op het lijstje. De roep om een circulaire economie en de overgang naar duurzame energie hebben daarom ook een grote impact op de bouwsector. Maar wat betekent dit eigenlijk voor aannemers? In dit artikel bespreken we de rol van aannemers bij duurzaam bouwen en hebben we het kort over de trends die momenteel relevant zijn in de nieuwbouwsector.

De traditionele aannemer vs duurzaam bouwen

Bij een traditionele bouwovereenkomst wordt meestal een architect ingeschakeld om het ontwerp te maken en een aannemer om het uit te voeren. De aannemer volgt meestal gewoon de contracten zonder veel aandacht voor duurzaamheid. Maar aannemers kunnen eigenlijk een grote rol spelen in duurzaam bouwen. Ze kunnen verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld materialen te gebruiken die circulair, gerecycled of biobased zijn, afval te hergebruiken en bouwafval te minimaliseren. Maar ze kunnen ook adviseren over de beste cv ketel om energiezuinig te wonen. In grote bouwprojecten is duurzaam materiaalgebruik vaak een vereiste, maar dat geldt niet voor alle opdrachten. Het gaat erom dat de aannemer milieubewust is en zelf actie onderneemt, zelfs als de opdrachtgever daar niet specifiek om vraagt.

De aannemer fungeert ook als (mede)ontwerper

Een aannemer die vanaf het begin bij het ontwerpen betrokken is, kan echt het verschil maken als het gaat om duurzaamheid. Hij kan namelijk veel meer invloed hebben in vergelijking met iemand die pas later in het bouwproces instapt. Door actief mee te werken aan het ontwerp kan de aannemer ervoor zorgen dat er zo min mogelijk grondstoffen worden gebruikt en dat er gekozen wordt voor duurzame materialen die later weer kunnen worden hergebruikt.

Het goede nieuws is dat we steeds vaker zien dat aannemers een grotere rol spelen bij het ontwerpen van projecten. Om duurzaamheid in de bouw te stimuleren, moeten zowel opdrachtgevers als aannemers beseffen dat ze van elkaar afhankelijk zijn. Opdrachtgevers moeten aannemers meer betrekken bij het ontwerpproces en hen aanmoedigen om duurzaam te bouwen. Aannemers moeten op hun beurt opdrachtgevers wijzen op de vele mogelijkheden voor duurzaamheid.

Trends in nieuwbouw

Wat zijn de huidige trends in de nieuwbouwsector die aannemers kunnen benutten voor duurzaam bouwen? Een opvallende trend is het gebruik van natuurlijke materialen zoals onbehandeld hout, steen, beton en metaal. Deze materialen lenen zich uitstekend voor een eenvoudig en minimalistisch ontwerp, maar bieden tegelijkertijd veel mogelijkheden voor creativiteit met accessoires en meubels. Deze trend past goed bij duurzaam bouwen.

Waarom zijn natuurlijke materialen zo in trek? Volgens experts creëren deze materialen een gevoel van rust in een wereld die steeds meer wordt beheerst door smartphones en sociale media. Mensen verlangen naar eenvoud en authenticiteit als tegengif voor de digitale drukte. Wil jij als aannemer ook meer invloed hebben op duurzaam bouwen? Probeer er dan zoveel mogelijk bij betrokken te blijven!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!