Een badkamer gaat gemiddeld twintig jaar mee. Er zijn grote uitschieters naar boven en beneden, dit hangt er vooral van af hoe intensief je de badkamer gebruikt. Het spreekt voor zich dat een badkamer in een eenpersoons huishouden van iemand die heel voorzichtig met alles omgaat, een stuk langer te gebruiken is dan een badkamer in een gezin met zes personen die wat onbesuisder leven. Sommige badkamers worden na tien jaar al afgedankt, terwijl andere exemplaren langer dan een kwart eeuw meegaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de badkamer niet geheel te vervangen, maar alleen bepaalde onderdelen te vernieuwen.
Voorkeuren en financiële middelen
Als eerste zul je jezelf de vraag moeten stellen wat je het liefste voor badkamer wilt. Voldoet de huidige opstelling aan je wensen? Dan is het misschien een idee om alleen te vervangen wat defect is en zo nog een flinke tijd vooruit te kunnen. Ook zul je moeten stilstaan bij het budget dat je beschikbaar hebt om de klus te klaren. Kun je voor dat geld een nieuwe badkamer kopen of zul je daarvoor nog even moeten doorsparen? Als je gaat voor nieuw, moet echt alles eruit en dat heeft natuurlijk een hoger prijskaartje. Je bent er dan wel weer voor jaren vanaf en je woongenot verbetert er per direct door. Een mooie bijkomstigheid is dat ook de waarde van je woning als geheel stijgt door te investeren in een nieuwe badkamer.
Zelf doen of uitbesteden
Het plaatsen van een complete badkamer is niet eenvoudig en zeker niet weggelegd voor iemand die daarin totaal geen ervaring heeft. Wanneer je een badkamer uitzoekt bij Brugman keukens en badkamers hoef jij je daarover geen zorgen te maken, want in dat geval wordt alles keurig voor je geregeld en kun je vervolgens zorgeloos van je nieuwe aankoop gaan genieten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles in eigen beheer uit te voeren, bijvoorbeeld door een familielid in te schakelen of zelf een aannemer te benaderen. Belangrijk is in elk geval wel dat je geen werk gaat doen waar je eigenlijk geen verstand van hebt, want dan is de kans groot dat er niet veel van terechtkomt en eindig je misschien uiteindelijk in een televisieprogramma over slecht uitgevoerde klussen.
Dit gaat vaak fout
Een belangrijk aspect bij het aanleggen van een badkamer is de afwatering. Het douchewater moet goed kunnen wegstromen en daarvoor is belangrijk dat de vloer voldoende afloopt. Met een niveauverschil van een centimeter hoogte per meter vloeroppervlak kom je er wel, maar waak ervoor dat het niet minder is. Zorg er ook voor dat de afvoer voldoende toegerust is op de hoeveelheid water die de douchekop doorlaat. Je krijgt anders al snel last van een te trage afvoer, met als gevolg dat de vloer onder water komt te staan. Verder gaat het vaak fout bij de ventilatie van de ruimte. Een goed ventilatiecircuit is van essentieel belang als je schimmelvorming wilt voorkomen. Monteer echter de luchtafzuiger nooit boven de douche of boven het bad. Dat zou er namelijk voor zorgen dat de warme lucht boven deze faciliteiten rechtstreeks weggezogen wordt, waardoor je tocht ervaart op het moment dat je in het bad ligt of onder de douche staat.
Trends in badkamers
De laatste jaren zie je weer steeds meer badkamers met vrijstaande baden erin. Als ze al een bad hebben, want in veel badkamers is daarvoor niet voldoende ruimte en wordt alleen een douche geplaatst. Een punt van aandacht is daarbij dat de douchewanden lang genoeg moeten zijn, om een natte boel te voorkomen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.