#Van onze partners

Als aannemer efficiënt je afval kwijt? Zo doe je dat!

Wanneer je een bouwbedrijf hebt, dan produceer je onvermijdelijk afval. Dit afval wil je graag snel en efficiënt kwijt. Er zijn ook nog bepaalde voorschriften met betrekking tot afval waar je als bouwbedrijf rekening mee moet houden. Zo kan de inzameling en het afvoeren van bouwafval nog best een hele klus zijn. Om het je wat makkelijker te maken, lees je in dit artikel hoe je effectief het afval van jouw bouwbedrijf kwijtraakt.

Afval scheiden is belangrijk

Wanneer je een bedrijf hebt, dan gelden er specifieke regels voor opslaan, inzamelen en afvoeren van afval. Dat is als aannemer niet anders. Eén van de voorschriften is dat je jouw afval op een milieuvriendelijke wijze inzamelt en laat verwerken. Om dat voor elkaar te krijgen, moet afval van het bouwbedrijf goed van elkaar scheiden. Als bouwbedrijf produceer je verschillende soorten afvalstromen, zoals bijvoorbeeld bouw- en sloopafval, afval van eten en drinken van het personeel, papier en karton en restafval. Al deze afvalstromen dien je van elkaar te scheiden, zodat het uiteindelijk gerecycled kan worden.

De juiste container huren

Nu je weet waarom het als aannemer belangrijk is om afval van het bouwbedrijf te scheiden, vertellen we je graag hoe je dat efficiënt kunt doen. Afval scheiden is het makkelijkst wanneer je voor iedere afvalstroom een aparte container hebt staan. Dat kan variëren van grote afzetcontainers en rolcontainers tot een kleinere afvalbak van 240 liter.

Zo kun je een bouwcontainer huren om gemakkelijk al het afval dat tijdens het bouwen en slopen vrijkomt in te deponeren. Hier mag onder andere schoon puin, hout, metaal, plastic, isolatiemateriaal, glas en papier in. Zo heb je door één container weg te zetten al het gros van het afval te pakken. Etensresten en koffiepads kun je gemakkelijk kwijt in een (kleine) GFT-container en wanneer je nog afval overhoudt, dan is een restafvalcontainer ideaal.

Wanneer je goed afval wilt scheiden door middel van verschillende containers op de bouwplaats weg te zetten, dan is het een goed idee om de container te huren in plaats van te kopen. Wanneer je een afvalcontainer koopt, ben je zelf verantwoordelijk voor de inzameling, het afvoeren en de verwerking van het afval. Om nog maar te zwijgen over de administratie die daarbij komt kijken. Kies je voor huren, dan bespaar je een hoop tijd. Het afvalbedrijf komt de containers ledigen en zorgt er vervolgens voor dat het op een goede manier wordt verwerkt. Daarnaast nemen zij het gros van de administratie van je over, die je gemakkelijk op kunt vragen indien je gecontroleerd wordt op je afvalverwerking. Door een container voor je bouwafval te huren, kun jij als aannemer je volledig focussen op jouw project.

Duurzaam afval laten verwerken

We lieten eerder al vallen dat het tegenwoordig belangrijk is dat afval van de bouwplaats duurzaam wordt verwerkt. Een onderdeel daarvan is het scheiden van afval, maar wat wordt er precies bedoeld met duurzame afvalverwerking? We kunnen stellen dat ‘afval’ eigenlijk niet bestaat, omdat we het merendeel kunnen hergebruiken en recyclen. Zo kunnen we oude meubels, kasten, stoelen en tafels gemakkelijk naar een kringloopwinkel brengen, zodat ze tweedehands verkocht kunnen worden. Ook is het mogelijk om apparaten zoals smartphones, TV’s, laptops en tablets te laten opknappen. Dit noemen we ‘refurbished’; deze apparaten worden vervolgens goedkoper verkocht door het bedrijf dat ze opknapt.

Een bekendere manier van duurzaam afval verwerken is recycling. Het meeste afval dat we niet kunnen hergebruiken door het te verkopen of op te knappen, wordt gerecycled. Daarmee bedoelen we dat er nieuwe grondstoffen van gemaakt worden, zoals toiletpapier, petflessen of kroondoppen. Hierdoor hoeven we veel minder nieuwe producten te maken in de fabriek en wordt er minder afval verbrand. Dat vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk. Huur je een container voor bouwafval, dan draag je daar aan bij; hoe mooi is dat?

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!