#Bouwtechniek

Eenvoudig luchtdichtheid en luchtvolumestroom meten

Het prototype van de versnelde meetmethode voor luchtdichtheid zoals gedemonstreerd in de NeroZero-woning. (Foto: Paul Diersen)

Er komen nieuwe instrumenten voor het eenvoudiger meten van luchtdichtheid en de luchtvolumestroom op de markt. De presentatie is op de installatiebeurs VSK in februari.

Sinds 2017 werken TNO, ACIN instrumenten, UNETO-VNI (inmiddels Techniek Nederland) en de VLA samen in het SecureVent project (uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken) met als doel de integrale prestaties van luchtinstallaties in woningen te borgen. Het project is nu zo ver gevorderd dat er meetinstrumenten en bijbehorende meetmethodieken zijn ontwikkeld waarmee eenvoudig, snel en betaalbaar kan worden getoetst of de luchtvolumestroom, het geluidniveau van het ventilatiesysteem en de luchtdichtheid van de gebouwschil voldoen.

Tevens brengt ACIN instrumenten Ultragraphyx of de Prescan-methode op de markt. Daarmee kunnen met behulp van geluidsgolven al in de ruwbouw luchtlekken worden opgespoord. De presentatie van al deze apparatuur is op de installatiebeurs VSK, van 4 tot en met 7 februari in de Jaarbeurs.

De versnelde luchtdichtheidsmethode        

Als aanvulling op de blowerdoormethode of als snelle check door de installateur is de AirTightnessTester, de ATT ontwikkeld. Dit instrument is met succes getest door Koppen Bouwexperts. Het idee is: bij een project van pak ‘m beet 50 woningen worden doorgaans slechts 2 of 3 woningen gemeten met een blowerdoortest om de luchtdichtheid te controleren. Om zeker te weten dat iedere woning presteert, moeten ze alle 50 worden gemeten.

De ATT gebruikt een referentievat met een drukverschilsensor en een app op een tablet met WiFi communicatie. In plaats van de blowerdoor wordt het ventilatiesysteem van het huis ingezet om het huis op over- of onderdruk te brengen. Uit de totale volumestroom en het opgebouwde drukverschil tussen het vat en de woning kan de qv10 berekend worden. “Als je nu die 2 of 3 woningen met blowerdoor én met deze methode doet, kun je voor de overige woningen alleen deze methode gebruiken”, zo legde directeur Niek-Jan Bink van ACIN instrumenten uit bij de demonstratie van het systeem in de NeroZero-woning vorig jaar.

De goedkope luchtvolumestroommeter

ACIN instrumenten is producent van de bekende FlowFinder en de VentiFlow. Binnen dit project is een eenvoudige volumestroommeter, de VentiFlow-mk2, ontwikkeld op basis van een vleugelradanemometer. Middels computerberekeningen is de vorm van de flowhood voor deze anemometer zodanig geoptimaliseerd dat zowel toe- als afvoer volumestromen van 25 tot 100 m3/uur met een onzekerheid van zo’n 10% tot 15% gemeten kunnen worden. Ook hier geldt weer dat, voor grotere projecten, men 2 of 3 huizen met zowel de FlowFinder als de Ventiflow-mk2 zou moeten inregelen. De rest van de huizen kan dan met de VentiFlow-mk2 gedaan worden.

Luchtlekken opsporen met geluid

De Ultragraphyx-methode – ook wel de Prescan-methode genoemd – ligt op het terrein van de bouwkundig aannemer. Door luchtlekken tijdens de ruwbouw op te sporen zijn deze nog eenvoudig te dichten en kunnen aannemers faalkosten voorkomen. “Het kan zijn dat er aannemers zijn die dit gaan kopen en zelf gaan doen, of een specialist inhuren die dit voor hen doet. Ik verwacht dat toeleveranciers zoals deurenfabrikanten en kozijnfabrikanten hier ook gebruik van gaan maken om hun producten te testen op luchtdichtheid”, zegt Bink.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!