#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Checklisten leveranciers helpen bij uitvoering Wkb

Hoe bouw je straks Wkb-proof? Waar moet je op letten tijdens werkvoorbereiding en uitvoering? Leveranciers bieden op een nieuw online platform praktische checklisten aan, waarin de aandachtspunten met betrekking tot hun producten staan aangegeven.

Het initiatief voor het platform Wkb-checklist.nl komt van kunststoffabrikant Ubbink (dat onder meer producten voor dak en installatie levert en al drie van deze documenten heeft gepubliceerd). Dakramenfabrikant Roto heeft ook al een checklist online staan en er staan meer leveranciers in de rij.  

Doel: de Wet kwaliteitsborging inzichtelijk en transparant maken richting aannemers, installateurs en andere verwerkers. Antwoord geven op de vraag: waar moet ik nu precies aan voldoen en wat moet ik vastleggen? “Zie het als een stappenplan waar rekening mee te houden is wanneer je onze producten verwerkt”, zegt Hjalmar Bakker, manager key accounts bij Roto.

Voorbereiding en uitvoering

Wie de checklist van Roto erbij pakt, krijgt als eerste vraag of er een aanpassing aan de constructie van het dak wordt gedaan bij het plaatsten van een nieuw dakraam, door middel van een extra spant en/of gording. En zo ja, of dat is berekend door een constructeur. Bij nee is het antwoord: ‘Snag aanmaken – afstemmen met constructeur en/of maatregelen beschrijven’.

Volgende vraag: wordt het dakraam geplaatst onder een hoogte van 0,85 meter en zo ja, wordt er rekening gehouden met doorvalgevaar en eventueel veiligheidsglas.

Zo is er een aantal punten verzameld onder het kopje voorbereiding, gevolgd door een aantal punten die voor een kwalitatief goede uitvoering moeten zorgen.

De huidige praktijk? “We leggen nu niets vast”, zegt Bakker. “We weten het niet. In de praktijk komen wij wel regelmatig problemen tegen met dakramen die lekken of niet door de qv;10-meting komen. In 99 van de 100 keer blijkt dan dat de plaatsing niet correct is. In de Nederlandse bouw wordt toch net wat te veel op snelheid gestuurd, minder op kwaliteit.”

Verbindende factor

Aanjager van het platform is zoals gezegd Ubbink. De Wet kwaliteitsborging is een ontwikkeling die binnen deze leverancier met beide handen is aangegrepen als kapstok om bouwers en installateurs op weg te helpen met kennis. Onder meer met de vorig jaar geïntroduceerde Wkb-services (advies en optioneel check op de uitvoering) en een website vol informatie over de op handen zijnde bouwwet.

“Een onderdeel daarin was dat we zelf checklisten zijn gaan maken”, zegt marketing manager Sander Otten. “We kregen vervolgens heel veel vragen vanuit verschillende hoeken en dachten: als wij de verbindende factor kunnen zijn tussen installatie en bouw, waarom zouden we dan ook niet de verbindende factor zijn tussen producenten? An sich hebben producenten geen rol in de Wkb, behalve dat zij natuurlijk gebaat zijn bij goed geïnstalleerde producten. Daarmee bleek ons idee voor de Wkb-checklist ook interessant voor andere producenten.”

Naast Roto en Ubbink zitten lijsten van producenten zoals Kingspan, CPG, ATAG, Wienerberger en Brink in de pijplijn. “De hele installatie en bouw zal hier op den duur in geïnteresseerd zijn”, verwacht Otten. “Het is de simpelheid van het geven van houvast aan de installateur en de bouwer, waarmee hij kan laten zien dat hij bouwt volgens het Bouwbesluit en eventuele aanvullende eisen zoals goed en deugdelijk werk.”

De checklisten zijn nu nog alleen in pdf-vorm te downloaden, maar Otten ziet in een later stadium koppelingen met de diverse kwaliteitsborgingsapps ontstaan.

Wie checkt de checklisten?
De lijsten van zowel Roto als Ubbink zijn gecontroleerd door kwaliteitsborger PlanGarant, maar daarin zijn leveranciers vrij. Otten: “Andere producenten zijn zelf verantwoordelijk, maar de checklist moet wel gecontroleerd zijn door een onafhankelijke kwaliteitsborger. We hebben geen van allen belang bij slechte checklisten.”

Podcast

Luister hier naar de aflevering van AannemerVaktalk die we eerder opnamen met Frank Stuffers en Pascal van Meerten over Wkb-services:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!