#Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Wkb-prestatieladder trekt één lijn voor certificaten

(Foto: Shutterstock)

Kwaliteitsborgers mogen straks na invoering van de Wet kwaliteitsborging ‘leunen’ op bestaande vormen van kwaliteitsborging, zoals certificaten. Want: iets dat al onafhankelijk wordt gecontroleerd en getoetst, hoeft de borger niet nog eens overnieuw te doen. Maar welke waarde hangt er aan een certificaat? Om daarin één lijn te trekken, is de Wkb-prestatieladder in ontwikkeling.

“Alle instrumenten voor kwaliteitsborging zijn verplicht vanuit het wettelijke toetsingskader om – op de één of andere manier – bestaande vormen van kwaliteitsborging een plek te geven in hun instrument”, zegt Erik-Jan de Bont van KOMO, dat samen met Vereniging Kwaliteitsborgers Nederland en de instrumentaanbieders initiatiefnemer is van de ladder. “De kwaliteitsborgers hebben aangegeven dat wanneer een kwaliteitsverklaring bij het ene instrument een zekere waarde heeft, deze vergelijkbaar moet zijn bij andere instrumenten. Anders wordt borging ondoenlijk. Die discussie is de aanleiding geweest om de Wkb-prestatieladder te ontwikkelen.”

De Wkb-prestatieladder waardeert certificaten niet rechtstreeks, maar beoordeelt de regeling op basis waarvan zo’n certificaat wordt verstrekt, legt De Bont uit. Daaronder vallen KOMO-beoordelingsrichtlijnen, maar er zijn ook gesprekken met InstallQ – dat kwaliteitsregelingen ontwikkelt en beheert in de installatiesector – en KIWA. “En meer kleinere en minder bekende merken.”

Aanvullend bewijs vanuit borgingsplan

Bestaande regelingen worden beoordeeld en scoren een bepaalde trede op de ladder. Dat bepaalt vervolgens welk stuk van de borging de kwaliteitsborgers zelf nog moeten doen. “De kwaliteitsborger moet een verklaring afgeven aan het bevoegd gezag. In feite moet hij ervoor zorgen dat het hele bouwwerk bovenop de ladder staat – zogezegd. Bij onderdelen die nog niet bovenaan staan, moet dan vanuit het borgingsplan bewijs worden gegenereerd.”

Voordeel aannemers bij inkoop

Het voordeel van de Wkb-prestatieladder voor aannemers zou kunnen optreden bij de inkoop. Scoort iets hoog op de ladder, dan hoeft de aannemer minder informatie te overhandigen aan de borger. “Dat is een direct voordeel”, zegt De Bont.

Doel is om 1 januari alle regelingen gewaardeerd te krijgen en openbaar te maken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!