#Bouwmaterialen #Daken

Verdubbeling recycling bitumen daken verwacht

Hoogwaardige recycling van bitumen daken krijgt steeds meer bekendheid en het volume ervan groeit gestaag, stelt Roof2Roof. In 2015 zijn door deze organisatie zo’n 100 daksloopprojecten uitgevoerd waarbij 321.000 m2 oude bitumen daken zijn gerecycled. Voor 2016 wordt een verdubbeling verwacht.

Met de in 2015 gerecyclede bitumen werd 1400 kg ton CO2 bespaard ten opzichte van reguliere verwerking en productie.

In 2015 heeft BRN, een initiatief van de brancheverenigingen VEBIDAK en Probasys Benelux, een partnerovereenkomst gesloten met Roof2Roof om de hoogwaardige recycling van bitumen dakbedekking een verdere impuls te geven. Roof2Roof fungeert daarbij als faciliterende en uitvoerende organisatie en BRN als stimulerende en controlerende partij.

Certificaat

Om de gehele projectketen de zekerheid te geven dat bitumen dakbedekking daadwerkelijk hoogwaardig wordt gerecycled, heeft BRN een eigen certificaten systeem opgezet. De eerste CO2-certificaten zijn deze maand in Dordrecht uitgereikt aan 2 koplopersbedrijven binnen het Roof2Roof-specialistennetwerk: sloopaannemer Dusseldorp uit Lichtenvoorde en dakbedekkingsbedrijf Udo uit Uden en Raamsdonksveer. Binnenkort ontvangen ook de andere Roof2Roof-specialisten een BRN-certificaat voor hun Roof2Roof-activiteiten in 2015.

Inspectie vooraf

Kenmerkend voor de Roof2Roof-methode is dat bij een daksloopproject op het dak vooraf al wordt beoordeeld of het dak geschikt is voor hoogwaardige recycling. Alleen geschikte daken worden door Roof2Roof ingenomen. De ontmanteling van het dak wordt vervolgens uitsluitend uitgevoerd door bij Roof2Roof aangesloten professionele dakbedekkingsbedrijven en sloopaannemers. Het schone en gescheiden bitumineuze dakmateriaal wordt in het Roof2Roof Recyclecentre te Zutphen per soort bitumen op klantspecificatie verwerkt tot grondstoffen voor de productie van nieuwe dakrollen. De integrale ketenaanpak van bitumenrecycling op daken heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen. Ook de wegenbouw onderzoekt momenteel de toepassing van bitumen dakrecyclaat in nieuw asfalt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!