Renovaties en onderhoud op basis van onder andere dronebeelden. Renovatie- en onderhoudsbedrijf Logchies doet het, samen met woningcorporatie De Alliantie en andere co-makers.
Slimme data
Het systeem dat de bedrijven samen gebruiken, heet Spotr. Spotr maakt op basis van verschillende soorten data analyses van de gebouwde omgeving. Elke twee weken bespreken de woningcorporatie en de co-makers hun toekomstige projecten. De input voor die overleggen komt onder andere uit Spotr. De data laat onder andere zien hoe een complex eruit ziet, wat de staat ervan is, of er schilderwerk gedaan moet worden, of er verzakkingen zijn en nog veel meer.
Mooi om te proberen
Het werken met digitale data was even wennen, vertelt eigenaar Paulina Logchies: “Toen de Alliantie voorstelde met Spotr te gaan werken, leek het ons meteen mooi om uit te proberen. Maar het is natuurlijk wel het tactisch team dat er dan praktisch mee aan de slag moet. We zijn daarom begonnen met gewoon maar eens ervaren hoe het is om de data aangeleverd te krijgen vanuit Spotr. Is het volledig? Werkt het goed? Welke data hebben we nou eigenlijk nodig?”
Meten met een drone
En het beviel goed. Zo bleken de vierkante meters metselwerk, vierkante meters plat dak, strekkende meter goot of aantal deuren eenvoudig uit Spotr te halen. Bovendien klopten de cijfers precies met de handmatige metingen, die Logchies in het begin ook bleef doen. Alle co-makers werken nu dus met exact dezelfde getallen. ICT-manager van Logchies Jan van der Kolk: “In het begin was het moeilijk voor te stellen dat een drone beter meet dan hoe wij dat zelf al jaren doen. Maar als je dan merkt dat de eenheden die Spotr aanlevert voor bijna 100% betrouwbaar zijn, dan denk je al snel: waarom zouden we het dan niet gebruiken?”
Visueel maken
Een ander voordeel van werken met digitale informatie, is volgens Logchies het visueel kunnen maken van data. Dat praat makkelijker en het is eenvoudiger om met onderaannemers over de klus te praten. Van der Kolk: “Beelden kunnen heel snel tot overeenstemming leiden. Ze bieden ook input om in een veel eerder stadium betere vragen te stellen aan onze onderaannemers. Bijvoorbeeld aan de steigerbouwer: Kijk, het ziet er zo uit, hoe zouden jullie hier de steiger opbouwen?”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.