Door een proefproject te doen, kunnen bouwbedrijven, kwaliteitsborgers en gemeenten oefenen met het nieuwe stelsel voor de Wet kwaliteitsborging. In Zaandam ervaart aannemer Arjan Hofman van AR bouw Funderingsherstel & Renovatie hoe het er straks – vanaf 2022 – aan toe gaat. “De bonnetjes die in de bus verdwijnen, moeten nu in het dossier.”
“Deze woning zakt, daar in die hoek”, wijst Arjan Hofman. “Zo’n 8 mm per jaar.” Zaandam is een van de steden in Nederland waar de funderingsproblematiek groot is. “Eigenlijk moet hier van 1000 woningen per jaar de fundering worden verbeterd. We lopen er 900 achter. Per jaar.”
Hij heeft er al heel wat onder handen gehad. De woning is compleet gestript, de vloer gesloopt, kasgaten zijn gemaakt en de wapening voor de nieuwe betonvloer ligt klaar. “De eigenaresse hier woont er al heel lang, maar als muren beginnen te scheuren en deuren gaan klemmen of niet meer open kunnen, dan moet je wel.”
Straks, na het beton storten, komen er nieuwe drukpalen in. “Die storten we af en dan bouwen we de boel weer op.”
Integraal proefproject Wkb
Een project als ieder ander is het evenwel niet. Want: op initiatief van Hofman is het project een zogeheten integraal proefproject voor de Wet kwaliteitsborging. Hijzelf, de gemeente en de kwaliteitsborger oefenen met het nieuwe stelsel, zoals dat per 1 januari 2022 praktijk wordt. Vanaf het verlenen van de vergunning tot en met de oplevering.
Tekst gaat verder onder de foto’s
Dat gebeurt momenteel op 47 plekken in Nederland (peildatum 18 januari). Op 167 projecten wordt ook geoefend, maar dan niet ‘integraal’ met alle partijen – meestal zijn het aannemer en kwaliteitsborger onderling. Er wordt veel geoefend in de woningbouw, maar een klein vergunningsplichtig project zoals funderingsherstel valt straks ook onder de stelselwijziging die de Wkb met zich meebrengt. Kern daarbij: niet de gemeente doet de technische toets aan het Bouwbesluit, maar een private kwaliteitsborger. En er wordt een dossier opgebouwd waarmee bij oplevering kan worden aangetoond dat er gebouwd is wat is bedacht en dat dat voldoet aan het Bouwbesluit.
Het initiatief kwam zoals gezegd van Hofman. “Ik heb het er een keer met de controleur van de gemeente over gehad. We zijn ook uitgenodigd door de gemeente – een jaar geleden ongeveer – die ons informeerde over de Wkb en dat we proefprojecten konden aanmelden. Toen hebben wij besloten om dat te gaan doen en te kijken wat het inhoudt. Want we moeten tóch. En dan kun je het beter vóór zijn. Ik heb toen gezocht naar een partij die ons kon ondersteunen hierin. Via via kwam ik bij Bouwkwaliteitcoach.nl terecht. Zij hebben het balletje verder aan het rollen gebracht.”
‘We moeten tóch, en dan kun je het beter vóór zijn’
Bert Videler (Bouwkwaliteitcoach.nl) helpt Hofman intern en begeleidt ook als procesbegeleider het hele traject. “De aannemer en de gemeente waren er nog onbekend mee, en hoewel kwaliteitsborger BouwQ al ruim 15 jaar ervaring heeft met het privaat borgen van de kwaliteit op voornamelijk grotere projecten, is het ook voor hen even aanpassen bij een kleiner project als dit. Daarom hebben wij de kar getrokken. Arjan belde mij, toen hebben we de gemeente benaderd, gekeken naar welk project we dan zouden doen en welke kwaliteitsborger daar bij zou passen. En welk instrument: niet ieder instrument voor de Wkb is hier geschikt voor. SWK en Woningborg bijvoorbeeld hebben instrumenten, maar die zijn toegesneden op woningbouw. BouwQ werkt volgens de TIS en is veel flexibeler in zijn instrument. Het is voor een project als dit geschikt, maar ook voor grote complexe projecten.”
Onderdeel van een proefproject is het opzetten van een projectplan, dat is gedaan door Bouwkwaliteitcoach.nl. “Wat ga je doen, wanneer ga je communiceren – dat zijn zoal zaken die je daarin vastlegt.” Daarnaast is er een risicoanalyse gedaan en een borgingsplan opgesteld.
Kritische punten
Controleur constructieve veiligheid Richard Roodhorst van kwaliteitsborger BouwQ is op moment van bezoek in Zaandam om de wapening te keuren. Naast de globale vorm en een check of alles conform tekening is gelegd, let hij op kritische punten. “Dat zijn bij dit project de wapening rondom de palen en de wapening in de nokken. Daar besteed ik extra aandacht aan.”
Aan de voorkant heeft BouwQ de risicobeoordeling en het borgingsplan opgesteld. “Naast deze keuring van de wapening, komen we nog een keer terug bij het persen van de palen.”
Videler: “Naast deze controles van BouwQ levert de aannemer ook bewijslast voor het dossier dat moet worden gemaakt. Ook deze bewijslast hebben wij van tevoren omschreven in een risicobeoordeling met de aannemer. Dan moet je denken aan foto’s en betonbonnetjes om de betonkwaliteit aan te tonen. De inspecties plus deze bewijslast vormen samen het dossier. Dan is het verhaal rond.”
“Ja, dat is wel anders”, zegt Hofman. “Normaal verdwijnen die bonnetjes natuurlijk allemaal in de bus. Nu moeten ze in het dossier komen. Administratief is het meer werk, met meer instanties die er bij komen kijken.”
Videler: “Een aantal dingen – zoals dat projectplan – doen we alleen nu omdat dit verplicht is bij een proefproject. Maar de wet vraagt inderdaad dat er meer vastgelegd wordt dan nu de praktijk is. Op zich valt het hier nog wel mee.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.