Binnen de sector groeit het bewustzijn. Bewust van de risico’s die bouwen met zich meeneemt, bewust van de kwaliteit die geleverd moet worden, zeker met de komst van de nieuwe Wet op de Kwaliteitsborging die naar verwachting 1 januari 2022 in werking treedt. Maar ook bewust van de hinder voor de omgeving tijdens de uitvoering van een bouwproject. Het project houdt immers niet op bij de bouwhekken; er zit een wereld omheen die tijdig geïnformeerd moet worden. Op papier, maar ook op de weg. Hier vooraf over nadenken, voorkomt ongelukken en onnodige hinder.
Tijdens het geven van een training Omgevingsveiligheid, vertelde één van de deelnemers over zijn eigen ervaringen. Hij was projectleider op een groot, binnenstedelijk bouwproject, waar rondom het project bebording was aangebracht en het fietspad deels verlegd en voorzien was van rijplaten. Er was een bord geplaatst met de tekst: Fietsers hier afstappen. Tot zover business as usual. Totdat een fietser, op zijn racefiets, een enorme val maakte op de rijplaten. Hij zag het bord te laat. Had dat anders gekund? Heeft iemand zich afgevraagd of de getroffen voorziening afdoende zou zijn en de weggebruiker daarmee goed geïnformeerd?
Zelf reed ik onlangs van Den Haag, over de A4, naar Brielle. Vlak voor de afslag naar de Beneluxtunnel stond een bord met de tekst: Beneluxtunnel afgesloten, neem de afslag Den Haag-Amsterdam. Via Delft werd ik teruggestuurd naar de A13 om vervolgens over de A20 via de Van Brienenoordbrug naar de A15 te rijden. Een enorme omweg, terwijl dit ook al bij de splitsing A4/A13 bij Den Haag aangekondigd had kunnen worden, zodat automobilisten niet gedwongen werden om kilometers om te moeten rijden. Ik ben ervan overtuigd dat dit beter kan, maar dan betekent dat ook dat er meer moet worden nagedacht, voorafgaand aan de uitvoering. Of liever gezegd: voorgedacht. Ben jij je daar oprecht bewust van?
Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.