De Eerste Kamer heeft dinsdagavond 11 juli een motie aangenomen waarin zij verzoekt de invoering van de Wkb op te schorten totdat demissionair minister De Jonge een aantal juridische punten heeft opgelost.
In de motie uiten de senatoren Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) en Eric Kemperman (BBB) diverse zorgen die ze (met name Crone) dinsdagmiddag ook in een commissievergadering richting De Jonge hebben geuit, maar die voor hen niet naar tevredenheid door de minister zijn beantwoord.
“De wet is zwart-wit, de werkelijkheid niet”, zo vat Crone zijn twee belangrijkste punten samen tijdens die vergadering. Wat nu als er op 1 januari onvoldoende kwaliteitsborgers zijn en je als consument of opdrachtgever er geen kan vinden? “Dan mag je dus niet bouwen.” Hiervoor is geen terugvaloptie voorzien, waar wel om is gevraagd, ook door de Raad van State, constateert de senator. Daarnaast hebben gemeentes volgens hem niet altijd genoeg aan de twee weken waarin zij volgens de Wkb moeten reageren op een ingediend opleveringsdossier. Kortom: er zijn overgangssituaties nodig. Zijn die er niet, dan vreest Crone een lawyers economy, ofwel een hoop juridisch getouwtrek. “We willen dat deze punten worden opgelost. Zo niet, dan kunnen we niet op 1 januari beginnen met de Wkb.”
‘Voldoende kwaliteitsborgers’
De Jonge antwoordt tijdens de vergadering dat er voldoende kwaliteitsborgers zullen zijn op 1 januari en dat daarover geen zorgen bestaan bij de Vereniging van Kwaliteitsborgers (VKBN) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Ik kan niet voorzien in eventualiteiten die zich niet gaan voordoen. Daarnaast: we cross that bridge when we get there. Als dat in de toekomst aan de orde is, dan proberen we dat op te lossen, maar daar is op dit moment niet in voorzien.”
Bovendien, zo geeft De Jonge aan, is er wel degelijk overgangsrecht, omdat alle vóór 1 januari aangevraagde vergunningen niet onder de Wkb vallen en 2024 in die zin een grote fade in – fade out is. De bouw zal dus langzaam in dit nieuwe systeem groeien. Crone noemt het verweer van de minister een ‘mooi weer-show’, waarbij geen sprake is van overgangsrecht. “Dit is gewoon normaal recht tot 1 januari. U geeft daarmee toe dat er geen terugvaloptie is. Waar wij en de Raad van State om hebben gevraagd.”
‘Wkb uitstellen kan niet’
Minister de Jonge waarschuwt de gehele commissie aan het begin van zijn antwoorden dat de Wkb uitstellen niet zal gaan zonder grote gevolgen. Want de Omgevingswet en de Wkb zijn met elkaar vervlochten, zowel juridisch – “het is één wet” – als in techniek (op elkaar afgestemde software) en ook in de implementatie. Het zou volgens de minister alleen kunnen als de Tweede Kamer daarvoor opdracht geeft, en zeker tot gevolg hebben dat ook de Omgevingswet weer wordt uitgesteld (“een enorme desinvestering”).
Als enige optie noemt de minister het uitstellen van de Wkb voor verbouwingen binnen Gevolgklasse 1. Die optie ‘legde hij zelf al eerder op tafel’ en is technisch wél mogelijk. “Maar daarvan is breed gezegd – door zowel de VNG als Bouwend Nederland, als de Aannemersfederatie en de kwaliteitsborgers: doe dat nu niet.”
Meerderheid
’s Avonds – nadat de meerderheid met de motie heeft ingestemd – roept Crone de minister op om voor het einde van het politieke reces met een brief te komen waarin staat hoe hij de motie gaat uitvoeren. OPNL, GroenLinks-PvdA, PVV, FVD, Volt, PvdD, SP, JA21, BBB en 50PLUS stemden voor de motie. SGP, D66, CDA, VVD en de ChristenUnie tegen.
Wkb Actueel
De Wkb moet de positie van de (particuliere) opdrachtgever ten opzichte van de aannemer verbeteren. Dat vermindert faalkosten en verbetert de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dat is win-win! Maar hoe schakel je nu soepel over van het traditionele bouwtoezicht naar bouwen onder kwaliteitsborging? Dat leer je tijdens de compacte online cursus Wkb actueel van Online Bouw Academie.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.