#Digitalisering

Bouwrobots winnen terrein

Wat kunnen drones betekenen voor de bouw? ZXY Builders voerde een pilot uit voor Heembouw. (C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant

In 2030 zullen er drie keer zoveel bouwrobots actief zijn dan nu. Dat is de voorspelling van ABN Amro op basis van een rapport over robotisering in de bouwsector.

300 miljoen euro

De bank verwacht tot 2030 een investering van ruim 300 miljoen euro in robots. Dat is een totale groei van 227% en een jaarlijkse groei van 14%. Deze groei komt met name door de woningnood, industrialisatie en het tekort aan vakmensen in de bouw. Nederland is geen koploper op het gebied van bouwrobots, maar zal hiermee een flinke inhaalslag maken. 8 op de 10 bouwbedrijven wil de komende jaren gaan investeren in robots.

Sloop- en constructierobots

In het rapport is het begrip ‘robot’ ruim genomen: van drones en slooprobots tot 3D-betonprinters. Al deze robots kunnen een rol spelen bij het invullen van vacatures. Op dit moment is 23% van de vacatures in de bouw onvervulbaar. ABN Amro ziet wel een aantal belemmeringen, zegt Leontien de Waal, Sector Banker Bouw van ABN AMRO: “De bouwsector wordt gekenmerkt door een behouden cultuur, een gebrek aan transparantie en het ontbreken van eenduidige data en software. Ook is een intensievere samenwerking tussen onderwijs, kennisinstellingen en bouwbedrijven nodig voor de kennisontwikkeling over robots.”

In beweging

De Waal: “We zien wel dat de sector in beweging komt. In combinatie met industrialisatie kunnen bouwrobots bijdragen aan de oplossing van een aantal grote vraagstukken, zoals de energietransitie en de ambitie uit het Woonakkoord om tot 2030 één miljoen woningen te bouwen. Dat betekent dat de woningbouwproductie over zes jaar 25 procent hoger moet liggen dan in 2020 en anderhalf miljoen woningen en andere gebouwen vóór 2030 moeten worden verduurzaamd. Dat vereist een forse verhoging van de arbeidsproductiviteit en hieraan kan robotisering een cruciale bijdrage leveren.”

Lees het hele rapport hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!