#Ramen, deuren en kozijnen

Weekamp Deuren lanceert met BioComfort eerste biobased circulaire buitendeur

De BioComfort-deur van Weekamp.

Weekamp Deuren heeft op de beurs Renovatie & Transformatie naar eigen zeggen met BioComfort de eerste circulaire buitendeur met biobased plaatvulling van Nederland gelanceerd. Het innovatieve product was genomineerd voor de Duurzame Innovatie award die gisteren op de beursvloer werd uitgereikt. Ondanks dat de deurenfabrikant naast de overwinning greep, prees de jury de inzending vanwege de waarde van deze duurzame deur voor de markt en het kwaliteitsniveau dankzij het KOMO-certificaat. 

De deurenfabrikant uit Dedemsvaart, die onlangs de eerste KOMO gecertificeerde geïsoleerde achterdeur lanceerde, heeft vanuit eigen initiatief deze zogeheten BioComfort voordeur ontwikkeld. Volgens verkoopadviseur Arjan Nijenhuis van de regio Noordoost Nederland worden momenteel veel van dit soort buitendeuren vervangen door dikkere en beter geïsoleerde deuren met isolerende beglazing. Weekamp vindt het zonde dat zoveel hardhout in de verbrandingsoven verdwijnt en zocht dus naar een circulaire toepassing. Bovendien is het commercieel interessant om hardhout van bestaande deuren te hergebruiken, omdat dit houtsoort vaak van ver moet komen en dus vrij kostbaar is. 

Al in 2017 probeerde Weekamp Deuren in samenwerking met TNO een buitendeur te maken van gerecycled hout, maar dat mislukte vanwege het lage rendement. Er was hout van tientallen deuren nodig om één deur te maken. Maar dat hoeft niet meer, omdat massieve buitendeuren vervangen worden door geïsoleerde exemplaren, waardoor minder hout nodig is. De huidige versie bestaat alleen uit circulair randhout met een deurplaatvulling van houtvezelplaat. Dit plaatmateriaal is volgens Nijenhuis nog niet geoogst uit sloop- of renovatiepanden, maar dat is op termijn wel de bedoeling. 

Circulair randhout

Het randhout is afkomstig uit oude deuren die Weekamp vervangt. “We controleren dit hout op diverse kwaliteitsaspecten, zoals het vochtgehalte, knoesten en kwasten en de kwaliteit van het spinthout. Als het geschikt is voor hergebruik wordt het hout ontdaan van verf en allerlei ijzerwaren, vervolgens geschaafd en gelamineerd en gevingerlast. We laten deze werkzaamheden gedeeltelijk doen bij een sociale werkplaats in Haarlem.”

Binnen bestaand kozijn

De BioComfort Deur is een vlakke plaatdeuren dat afgewerkt is met het duurzame en goed af te werken Tricoya. Dit vochtbestendige MDF-soort is uitstekend toepasbaar voor buitentoepassingen en is geschikt voor vochtige omstandigheden. Het materiaal heeft een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. In het Stabi Thermframe van de deur is FSC-gecertificeerd naaldhout toegepast en dat wil Weekamp Deuren op termijn ook voorzien van gerecycled hout. 

De voordeur is 54 mm dik en heeft een isolatiewaarde die binnen de GND isolatieklasse 2 valt. Daarmee past de deur binnen een bestaand kozijn van een oude voordeur van 40 mm. 

Stabiel

Volgens Nijenhuis heeft de BioComfort Deur allerlei duurzaamheidstesten ondergaan en deze laten zien dat het product zeer vormvast en stabiel is. De deur is KOMO-gecertificeerd. Volgens de verkoopadviseur hebben de eerste woningcoöperaties,  vastgoedonderhoudsbedrijf en bouwaannemers al interesse getoond. 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!