De methode om via geluidsgolven houtrot op te sporen in bijvoorbeeld deur- en raamkozijnen laat in het laboratorium veelbelovende resultaten zien. Daarmee is de toepassing van ultrasone techniek voor dit doel weer een stap dichterbij gekomen. Echter, volgens de initiator van dit onderzoek, OnderhoudNL, is er nog geen sprake van een marktrijp product. “De techniek moet nog worden gevalideerd en ik durf niet te zeggen wat de uitkomst daarvan is en of het product op de markt komt”, aldus sectormanager Edwin Meeuwsen.
OnderhoudNL is de brancheorganisatie van circa 1700 aangesloten specialisten in totaal vastgoedonderhoud, renovatie, restauratie, isolatie, schilderen, beglazing en industriële metaalconservering. De organisatie gaf enkele jaren geleden te kennen af willen van het gebruik van een priem om houtrot op te sporen. Het prikken beschadigt het hout en bijvoorbeeld het kozijn en is vooral arbeidsintensief en tijdrovend. “Bovendien is de priktechniek niet nauwkeurig, want daarmee spoor je niet altijd de volledige omvang van houtrot op”, zegt Meeuwsen.
Nauwkeurig, snel en niet-destructief
Voor opdrachtgevers van vastgoedonderhoudsbedrijven is het vroegtijdig opsporen van houtrot in kozijnen en geveltimmerwerk belangrijk. Corporaties en vastgoedeigenaren willen een goede inschatting maken hoe omvangrijk eventuele herstelwerkzaamheden zijn en wat het gaat kosten. Volgens Meeuwsen worden de risico’s regelmatig neergelegd bij de vastgoedonderhoudsbedrijven, maar de risico’s zijn met de bestaande technieken niet goed in te schatten. Daarom hebben de leden van OnderhoudNL belang bij een relatief snelle, nauwkeurige en niet-destructieve techniek om houtrot op te sporen. Meeuwsen licht toe: “We willen ‘diep’ in het kozijn houtrot kunnen detecteren zonder aantasting van het hout. In samenwerking met TNO zijn diverse technieken bekeken. Ultrasoon gaf de beste resultaten en daar zijn we mee doorgegaan.”
Houtmonsters met houtrot testen in het lab
TNO moet de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de labtesten verder onderzoeken. Meeuwsen: “We ontvangen van onze leden houtmonsters met houtrot en die testen we in het lab. Op een scherm zie je dan een lijn met pieken en dalen; een soort frequentie. De geluidsgolven laten dus een duidelijk resultaat zien bij houtrot, alleen moet TNO verder onderzoeken in hoeverre de meting overeenkomt met de werkelijkheid. Daarbij zal TNO de uitkomst vergelijken met een röntgentest en het ‘monster’ doorzagen. Dit validatieproces moet nog in werking worden gezet.”
Daarnaast zal software ontwikkeld moeten worden, zodat een relatieve leek het resultaat van de ultasoontest eenvoudig uit kan lezen. OnderhoudNL gaat op zoek naar potentiële ontwikkelaars van deze software en meetapparatuur die deze producten op de markt aanbieden als een soort ‘ultrasoon-houtrot-meter’. Meeuwsen: “Een onderhoudsbedrijf beschikt ook over een houtvocht- en laagdiktemeter. Het onderhoudsbedrijf of een zzp’er moet zelf de meting kunnen uitvoeren met een vergelijkbaar, betaalbaar meetapparaat dat digitaal een resultaat genereert dat lees- en rapporteerbaar is.”
Lees ook: Eenvoudig luchtdichtheid en ventilatie meten met ultrasone techniek
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.