#Bouwtechniek #Ramen, deuren en kozijnen

Stelkozijnband maakt handeling op bouwplaats overbodig

Stelkozijnband wordt al in de fabriek aangebracht. (Foto Celdex)

Steeds meer bouwelementen komen compleet afgewerkt op de bouwplaats aan, waarna ze ter plekke geassembleerd worden tot een gebouw. Zo niet het kozijn, dat vaak nog op de bouwplaats wordt gemonteerd en luchtdicht gemaakt tegen het binnenspouwblad. Dat hoeft niet meer want Celdex, producent van luchtafdichtingsproducten voor de bouw, ontwikkelde het zogeheten stelkozijnband dat prefab wordt aangebracht op de spouwlat van het kozijn.

Daarmee bespaart de aannemer volgens Celdex een tijdrovende handeling op de bouwplaats die slecht controleerbaar is, zeker onder slechte weersomstandigheden. Volgens accountmanager luchtdicht bouwen Jos ten Brincke klopte Ebbers Kozijnen aan om een oplossing te bedenken voor bovenstaand probleem. “De ontwikkeling was de laatste jaren om het kozijn zo volledig mogelijk op de bouwplaats af te leveren. In de fabriek beglaasd, afgekit, gelakt, voorzien van spouwlatten en goed verpakt waardoor je voorkomt dat het kozijn beschadigd raakt op de bouwplaats. Maar de montage van het kozijn en het luchtdicht maken gebeurt vaak nog wel daar. Dat moet anders, vond Ebbers Kozijnen, en klopte met haar uitdaging bij ons aan.”

Slechts één stuiknaad

De afdichtingsband wordt prefab op het houten stelkozijn aangebracht en is gegarandeerd luchtdicht. Het schuimband van EPDM is 20 mm dik. Het band dicht de naad tussen het stelkozijn en binnenspouwblad af binnen een bereik van 2 tot maximaal 15 mm. In de praktijk is deze marge voldoende. In de hoeken wordt het schuimband ‘rond’ geplakt waardoor er maar één stuiknaad ontstaat. Jos ten Brincke: “Dankzij deze passende luchtdichte oplossing verloopt het bouwproces sneller, is er meer controle over de kwaliteit en worden er kosten bespaard, oftewel een win-win situatie!”

De stelkozijnband maakt deel uit van het Dichtgarant-concept van Celdex

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!