Een raam dat in de zomer zonnewarmte tegenhoudt en in de winter juist die warmte doorlaat. De werking van thermochrome coating op glas heeft haar nut bewezen. Het is nu zaak om deze innovatie op te schalen naar een marktrijp product. Dat ideaal is dichtbij, want wetenschappelijk instituut TNO heeft vorige maand een pilot productielijn geïntroduceerd die ervoor zorgt dat uiterlijk 2025 de gecoate ramen probleemloos in serie geproduceerd kunnen worden door de markt.
Diverse nog anonieme marktpartijen (lees: glasproducenten) hebben al interesse getoond in dit slimme raam. Het is volgens hoofd research Roberto Habets van Brightlands Materials Center (een samenwerkingsverband tussen TNO en de provincie Limburg) nog te prematuur om concrete namen van bedrijven te noemen. Maar dat er veel animo is vanuit de markt staat als een paal boven water.
Mini-testfabriek voor ‘slim’ raam
De demonstratielijn -een soort mini-testfabriek- bij Brightland Materials Center op de Chemelot Campus in Geleen is uitgerust met een wasstraat, coatingmachine en hightech oven is bedoeld om het productieproces op een 1 bij 1 meter glasplaat te testen, zodat de markt vanaf volgend jaar de handschoen kan oppakken. “TNO is op zoek naar commerciële partnerbedrijven die het product in massa kunnen maken en afzetten. Het bedrijfsleven is vooral geïnteresseerd in een industriële en schaalbare productiemethode. Dat moeten we aantonen met deze demonstratielijn”, aldus Habets. Overigens gebruikt TNO de techniek van het aanbrengen van de antireflectie-coating voor zonnepanelen voor het thermochroom coaten.
Transparant en kleurneutraal
De transparante thermochrome coating zorgt er voor dat het raam bij een buitentemperatuur hoger dan 20 graden de zonnewarmte filtert. Dat gebeurt via een automatische schakeling. Als de buitentemperatuur onder de 20 graden zakt, laat het raam de warmtestraling door. Zo blijft het interieur altijd aangenaam en gezond.
Het succesvolle ingrediënt hiervoor is vanadiumdioxide. Vanadium wordt veelal gebruikt als legeringselement in bijvoorbeeld stalen en ijzeren gereedschappen. Onderzoek wees in het verleden uit dat vanadiumdioxide de eigenschap heeft dat het zonnewarmte kan schakelen op basis van temperatuur.
De kunst voor TNO was om de geelverkleuring die bij dat proces ontstaat onder controle te krijgen. Habets legt uit: “Mensen willen uiteraard een zo transparant en kleurneutraal mogelijk raam. Daarom hebben we tijdens ons onderzoek er allerlei pigmentstoffen aan toegevoegd om die esthetische eigenschappen op een acceptabel niveau te krijgen. En dat is gelukt.”
Het slimme raam kan leiden tot een energiebesparing van 500 euro per jaar voor een standaard Nederlandse woning met airco. TNO schat in dat de kosten van het maken van ramen met een thermochrome coating binnen zeven jaar terugverdiend moeten zijn.
Kijk hieronder naar een video over de werking van thermochrome coating.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.