#Bouwregelgeving #Ramen, deuren en kozijnen

‘Passiefhuiskozijnen onmisbaar voor betaalbare BENG’

Passiefhuiskozijn PUP3 van HPkozijn. (Foto: Paul Diersen)

Passiefhuis-kozijnen zijn de basis voor betaalbare BENG. Met traditionele kozijnen wordt energieneutraal bouwen juist duurder en zowel het comfort als ook het binnenklimaat komen er bekaaid vanaf. Dat schrijft Clarence Rose, expert energieneutraal bouwen en docent bij Kennisinstituut KERN, in een blog op basis van een studie uitgevoerd binnen het AZEB-project (Affordable Zero Energy Buildings).

“Als een gebouw energieneutraal moet worden lossen we dit vaak op door ‘maatregelen te stapelen’, een beetje extra isolatie, een warmtepomp, schaampanelen maken het plaatje rond. De kwaliteit stemmen we daarbij af op het voorhanden budget. Compromissen op het vlak van comfort, gezondheid, duurzaamheid én de kosten voor de gebruiker op termijn vinden we normaal. Bekijken we het gebouw integraal, zien we dat er zo veel kansen blijven liggen.”

Levensduurkosten

Het kozijn is zo’n kans. Rose: “Gezien ramen vaak dure m2 gevels zijn, is het belangrijk de betaalbaarheid hiervan in de context te zien van het hele gebouw en de kosten van het gebruik ervan. Dan zien we dat de super geïsoleerde passiefhuiskozijnen niet alleen comfort-technisch maar ook economisch de beste optie zijn. Dit kwam ook naar voren in een recent onderzoek naar de levensduurkosten door het PHI.”

Deze haalbaarheidsstudie naar totale kosten van kozijnen is uitgevoerd binnen het Europese AZEB-project en de resultaten ervan zijn gepubliceerd in het Passivhauskompendium 2020AZEB betekent betaalbaar BENG bouwen: Affordable Zero Energy Buildings. Dit was een driejarige Europese samenwerking waarin 8 partners uit 6 EU-landen alle beschikbare oplossingen verzamelden voor het betaalbaar maken van (bijna) energieneutrale bouw en renovatie. Die zijn vervolgens tot één praktische stap-voor-stap methode ingedikt. Het Nederlandse netwerk DNA in de Bouw leidde het project.

Rose: “De uitkomst van dit onderzoek laat zien dat super geïsoleerde passiefhuisramen niet alleen comfort-technisch maar ook economisch de beste optie zijn. En dat minder geïsoleerde ramen daarnaast ook een groot risico hebben op condensvorming. In deze studie is trouwens puur gekeken naar de economische effecten van het raam zelf. Maar de raamkeuze bepaalt ook bijvoorbeeld hoe je moet verwarmen en koelen, dus de installatietechniek. Op dat vlak kun je – door te kiezen voor energetisch hoogwaardige ramen – al flink in de investeringskosten besparen.”

Lees de hele blog bij KERN.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!