#Ramen, deuren en kozijnen

Kozijnrenovatie in één keer luchtdicht

Alleen het glas en de tussenstijlen moeten weg om het nieuwe kozijnprofiel te kunnen plaatsen.

Een nieuw kunststof kozijnprofiel van Gealan kan in één keer een bestaand houten kozijn (114 x 67 mm) inpakken. Dat houten kozijn kan daardoor blijven zitten. Een prefab aangebracht Celdex Pre-Seal LF schuimband maakt de aansluiting direct luchtdicht. Kufa Raamsystemen presenteerde het systeem op de BouwBeurs.

Peter Huizer, directeur van bouwbedrijf BMN De Klerk, loopt er een paar jaar geleden tegenaan: tijdens de renovatie van een flat komen zijn medewerkers asbest tegen rond de kozijnen. Gevolg: een werk dat stil komt te liggen, asbestonderzoek en een sanering. En dus vertraging en “ellende, ook financieel”. Zo zijn er veel meer woningen. “Waar we nu een DPC-slabbe gebruiken op de spouwlat was dat vroeger vaak een asbeststrookje.”

Daarbij, vervolgt Huizer, zit er vaak op meer plekken asbest in deze woningen. “Bij sloop in de toekomst moet er weer worden gesaneerd. Om dan bij kozijnrenovatie nu veel kosten te gaan maken om dat kleine beetje asbest eruit te halen, is zonde van het geld.”

Wat hij nodig heeft: een kozijnprofiel dat het bestaande houten kozijn in één keer kan inpakken, zonder hak- en breekwerk. En dus ook geen kapot stucwerk of behang binnen in de woning veroorzaakt.

Dat profiel wordt na wat schetsjes van Huizer tot in detail ontworpen door Kufa Raamsystemen. “Wij houden wel van buiten de box kijken”, zegt Didier Holslag namens de IJmuidense kozijnenproducent. Profielleverancier Gealan investeert in de matrijs. “Met een aantal partijen hebben we gezocht naar slimheid in deze oplossing”, zegt systeemadviseur Bas van den Eerenbeemt van Gealan.

S 9000 NL reno-systeem

Het S 9000 NL reno-systeem is een oplossing voor woningen zoals Huizer die omschrijft. Waar wel een energetische verbetering – beter glas – is gewenst door corporaties, maar geen hele theemutsrenovatie zal worden uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat de verwachte levensduur nog een jaar of twintig is.

De crux daarbij is ook dat er te weinig timmermannen zijn om kozijnrenovatie op de klassieke manier uit te voeren, waarbij het kozijn wordt verwijderd en een nieuw kozijn wordt gemonteerd met een nieuw stelkozijn, zo legt Van den Eerenbeemt uit.

Het nieuwe profiel – inbouwdiepte 135 mm – kan direct over het bestaande kozijn worden geplaatst. Omdat er niets hoeft te worden gesloopt – “je haalt alleen het glas en de tussenstijlen eruit”– kunnen ook minder gekwalificeerde vakmensen dit werk doen, kan er sneller worden gewerkt en is er minder overlast voor bewoners.

“Bij asbesthoudende kit zou je er ook voor kunnen kiezen om het glas eruit te snijden”, zegt Holslag. “Dat is nog steeds sneller dan alles eruit halen. Waarbij je overigens ook nog kans hebt dat eventueel aangebrachte isolatiekorrels uit de spouwmuur lopen. En – een probleem bij oudere woningen – dat de rollaag eruit valt na het verwijderen van het oude kozijn.”

Het renovatieprofiel is slank gemaakt: het profiel is 108 mm breed. “Dat is 35 tot 40 procent smaller dan de oplossing met een standaard kozijn met op het houten kozijn een uitvullat en een plint, waarbij je op een profielbreedte van 140 tot 150 mm zit”, zegt Van den Eerenbeemt.

De toegepaste tussenstijlen hebben een standaard diepte van 120 mm. Daardoor liggen de tussenstijlen 15 mm terug. “Dat geeft een bepaalde klassieke look, waardoor het ook een mooie oplossing is.”

Luchtdichting

Om de bestaande sponning van het houten kozijn te vullen en de verschillen daarin op te vangen is rondom een flink Celdex Pre-Seal LF schuimband aangebracht. “Aan de onderzijde van het kozijn heb je de sponning van de onderdorpel die naar beneden wegkantelt, als afwatering van het houten kozijn. Bij de verticale stijlen en bovenin is dat detail haaks. Dus er moest een verschil worden overbrugd”, legt productmanager Henny van der Heijden van Celdex uit. “Die sponning wil je helemaal dicht hebben om condensatie te voorkomen.” In een testproject in Haaksbergen is onlangs vastgesteld dat de aangebrachte schuimband goed rondom vult en tegelijkertijd voldoende comprimeert om een goede luchtdichting te halen. “Een montageploeg kan zo dus snel en gemakkelijk een kozijn plaatsen, dat direct luchtdicht is.”

Afwerking binnenzijde

Wat ook helpt bij de snelle montage is de afwerking aan de binnenzijde. Dat gebeurt eenvoudig met een plint die in het profiel kan worden geklikt en met een dot kit wordt vastgezet. Volgens Holslag kunnen goed getrainde teams – “twee man, met misschien een derde persoon die rondloopt met ruiten” – op deze manier een doorzonwoning per dag renoveren.

Projectspecifieke oplossingen

Voor een groot deel van de kozijnen is het standaard profiel geschikt, aldus Van den Eerenbeemt. Projectspecifieke oplossingen kan Gealan ook leveren. Wanneer een onderdorpel uitsteekt, bijvoorbeeld. “Dan werken we met een zetprofiel en maken we de onderste aanslag korter. Bij een project waar we nu mee bezig zijn, hoeft er daardoor op hoogte niet meer te worden gezaagd en kunnen we steigerloos renoveren.”

Ook wanneer de tussenstijl van het oorspronkelijke kozijn moet blijven zitten, wordt het nieuwe kozijn erop aangepast. “We hebben dus veel speelruimte om een oplossing per project neer te zetten. En vooral ook op een eenvoudige manier.”

Dit artikel is gepubliceerd in Aannemer 01-2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!