#Bouwmaterialen #Ramen, deuren en kozijnen

Arbitrage | Kozijnen met rotte plekken

Door verkeerde maatvoering zijn de kozijnen van een twee-onder-een-kapper gaan rotten. Althans, dat is de stelling van de eigenaar. De aannemer gooit het op het niet tijdig bijwerken van het schilderwerk. De rechter heeft het laatste woord.

Bij het uitvoeren van buitenschilderwerk – vijf jaar na oplevering van de woning – ontdekt de eigenaar een rotte plek in de rechterstijl van het badkamerkozijn. Als hij de overige kozijnen op de eerste verdieping checkt, blijkt er ook houtrot in de stijl van het slaapkamerkozijn te zitten. Op zoek naar de oorzaak stuit de ingeschakelde expert bij het badkamerkozijn op een ingekorte onderdorpel, als oplossing voor een verkeerde maatvoering van het kozijn. Een nauwe aansluiting tussen de onderdorpel en de raamdorpelstenen zorgt verder voor onvoldoende ventilatie van het houtwerk. Herstel is gewenst, maar daar heeft de aannemer geen oren naar. Waarom zou hij ook, als het houtrot is ontstaan door het niet tijdig bijwerken van het schilderwerk?

Tijdens de bezichtiging constateert de arbiter dat de kozijnen op de eerste verdieping na fabricage zijn ingekort. Er zijn geen V-naden aanwezig bij de aansluiting tussen stijlen en onderdorpel. De onderdorpel en de betonnen raamdorpels zitten te dicht op elkaar, waardoor vochtophoping ontstaat. Daarnaast is bij het slaapkamerkozijn een verspringing tussen onderdorpel en rechterstijl zichtbaar. Ook liggen diverse betonnen raamdorpels los. Allemaal uitvoeringsfouten, waarvoor de aannemer aansprakelijk is.

Het alleen herstellen van de rotte plekken is geen optie. De oorzaken van de gebreken worden daarmee immers niet weggenomen. De aannemer zal rigoreuzer te werk moeten gaan. Het is niet mogelijk om de betonnen raamdorpels te laten zakken, om zo meer ruimte te creëren tussen de onderdorpel en de betonnen raamdorpel. Omdat de betonnen raamdorpels als een betonnen rand rondom de woning zitten, moeten alle zeven kozijnen op de eerste verdieping worden vervangen. Door nieuwe geschilderde kozijnen voorzien van een juiste maatvoering, uitgevoerd volgens het KOMO-keurmerk.

De aannemer moet ook zorg dragen voor het goed en deugdelijk herstellen van de eventuele gevolgschade. Denk aan het vastzetten van de loszittende betonnen raamdorpels. Daar hoort het herstellen van eventuele beschadigingen aan de binnenafwerking als gevolg van het verwijderen van de huidige kozijnen en het plaatsen van nieuwe exemplaren ook bij. Voor dit alles krijgt hij twee maanden de tijd.

Of de vakman dan nog even wil afrekenen: 4.979,15 euro arbitragekosten graag.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 81.099

Tekening: Pennestreek/Tony Tati

Dit artikel verscheen in mei 2018 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!