Houten kozijnen, HR++ glas en massieve deuren zijn bij acht gerenoveerde woningen in Amsterdam volwaardig circulair toegepast. Hoofdaannemer Hemubo, GSF Glasgroep, Timmerfabriek de Jong Woudsend en Kegro Deuren hebben hiermee maar liefst een reductie van 95% CO2 uitstoot behaald ten opzichte van nieuw toegepaste gevelelementen.
Het begon in 2019 met een prijsvraag van de gemeente Amsterdam ‘Op weg naar een circulaire stad’. Voor de renovatie van het appartementencomplex De Bosleeuw in de wijk Bos en Lommer wilde Hemubo de afvalstromen glas- en kozijnmaterialen vergaand reduceren door sloophout en dubbelglas te hergebruiken uit andere renovatieprojecten voor secundaire kozijnen, deuren en beglazing. Woningcorporatie Stadgenoot werkte hiervoor nauw samen met Timmerfabriek De Jong Woudsend, GSF Glasgroep en Kegro Deuren.
Circulaire deuren en kozijnen
Volgens directeur Ferdi de Jong van de Friese timmerfabriek kreeg ze het sloophout uit een ander renovatieproject van Stadgenoot. “We kregen het hout ruw gezaagd, spijkervrij en verduurzaamd (gemodificeerd) aangeleverd van Hemubo. Er zaten wat meer scheuren en noesten in dan bij nieuw FSC hout, maar die schade hebben we gerepareerd. De NFC gechipte kozijnen zijn op maat gezaagd. Kegro Deuren heeft de meranti delen uit oude deuren gehaald en gelamineerd tot ‘nieuwe’ deuren.”
De projectpartners geven dezelfde kwaliteitsgaranties af als voor nieuwe producten, namelijk: tien jaar op de kozijnen en glas en vijf jaar op hang- en sluitwerk. “We hebben van het sloophout alleen het goede materiaal gebruikt. Die kozijnen en deuren uit het oogstproject werden alleen maar vervangen omdat er nieuw isolatieglas of hang- en sluitwerk in moest. Het hout was en is nog in prima staat”, aldus De Jong.
![De deuren zijn gemaakt van gebruikte meranti deurdelen (foto: Berend van Breda).](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2023/02/De-deuren-zijn-gemaakt-van-gebruikte-meranti-deurdelen-foto-Berend-van-Breda-1024x683.jpg)
Circulaire isolatieglas
Specialist GSF Glasgroep in glasherstel, handel en projectbeglazing heeft voor de appartementen van De Bosleeuw van oud dubbelglas nieuwe HR++ ramen gemaakt. Dit circulaire isolatieglas wordt onder de naam isoMAX gemaakt in de fabriek van de glasspecialist. Deze investering is een gezamenlijk initiatief van Hemubo en GSF Glasgroep. Beide willen de toepassing van circulaire beglazing grootschalig uitrollen in Nederland.
“We krijgen steeds meer opdrachten van onderhoudsbedrijven om circulaire beglazing toe te passen in de woningbouw. Of corporaties schrijven aannemers voor dat ze ons verplicht bestaande beglazing uit renovatie- of sloopprojecten aanbieden, zodat wij het kunnen demonteren, schoonmaken en op maat snijden”, vertelt directeur Maarten Rood van de GSF Glasgroep. “De coating van het glas laten we door een externe partner doen.”
Volgens Rood heeft het hergebruikte HR++ glas dezelfde kwaliteitscriteria en isolatiewaarde dan nieuw isolatieglas van hetzelfde type: bij een spouw van 15 mm een U-waarde van 1,1 met tien jaar garantie op breuk en lekkage.
Meer informatie over circulair bouwen vindt u in onze Bouwspecial Circulair Bouwen dat Eisma Media vorig jaar uitgaf.
Lees ook | De rol van ramen, deuren en kozijnen bij het verduurzamen van gebouwen
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.