Kozijnfabrikant HEBO en leverancier van onder meer bouwverankeringen Gebr. Bodegraven werken aan de ontwikkeling van een BIM model voor een deugdelijke kozijnverankering. Daarin kan de aannemer die het kozijn monteert precies zien hoeveel, waar en welk type ankers verwerkt moeten worden, inclusief een rekenkundige onderbouwing. Technisch adviseur Michel Vernooij van Gebr. Bodegraven verwacht dat het ‘BIM verankeringsmodel’ tijdens Bouwbeurs 2025 wordt gepresenteerd.
De voornaamste reden voor deze ontwikkeling is volgens Vernooij te wijten aan de vele praktijkschades die HEBO tegenkomt als gevolg van een verkeerde kozijnverankering. Klemmende (schuif)deuren en ramen, maar ook getordeerde en rondgetrokken kozijnstijlen zijn veel voorkomende mankementen. “HEBO benaderde ons openlijk over de problemen die ze op de bouwplaats tegenkomen en vroeg zich af of we niet gezamenlijk kwaliteitsrichtlijnen konden opstellen over kozijnverbindingen- en verankeringen op basis van de richtlijn KVT, de Kwaliteit van houten gevelelementen”, legt Vernooij de aanleiding uit.
Foutieve detailtekeningen
Volgens de technisch adviseur van de fabrikant van bevestigingsmiddelen gaat het vaak al mis bij het tekenwerk. “Het technisch inzicht op het gebied van kozijnverankeringen is achteruit gehold. Dat leidt in de praktijk tot veel bouwschades. Aangezien beglazing steeds zwaarder worden en kozijnen dikker, worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kozijnverankering. Bij een verkeerd getekend detail is het niet mogelijk een degelijke verankering te plaatsen. HEBO denkt graag mee met de aannemer over hoe het detail er uit ziet en hoe een goede verankering er moet uitzien voor de kozijntypes die zij maakt.”
3D model
Volgens Vernooij kreeg hij de vraag van aannemers en kozijnfabrikanten om het verankeringsadvies in een BIM-model uit te werken. HEBO werkt haar kozijnen uit in BIM en daarom werkt Gebr. Bodegraven in eerste instantie met de Twentse kozijnfabrikant samen om dat BIM-model van HEBO te verrijken met data over de kozijnverankering. “We hebben onderling allerlei parameters over het kozijn uitgewisseld. Met die gegevens kunnen wij per kozijntype van HEBO in het model aangeven welke verankering er toegepast moet worden en via onze rekentool dit advies onderbouwen met constructieve berekeningen. De aannemer kan in het BIM-model zien waar de verankering precies moet komen”, legt Vernooij uit.
Gebr. Bodegraven stuurt het verrijkte model met haar data naar de kozijnfabrikant en die stuurt het door naar de aannemer die het kozijn op de bouw verwerkt. Via het documentbeheer en BIM-communicatieplatform Buildify van buro de Haan kunnen aannemer en kozijnfabrikant het BIM model uitwisselen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.