Totale raampuien verwijderen en vervangen door nieuwe kozijnen met triple beglazing? Dat is volgens Arend Jan Overbeek, bedrijfsleider toelevering bouw bij de ADS Groep uit Goor, niet altijd nodig. In veel gevallen zijn bestaande houten kozijnen nog goed genoeg om deze te transformeren naar een energiezuinige variant. Heel simpel, met een aanslaglat van gemodificeerd hout.
Overbeek wijdde onlangs een blog aan dit thema. Hij stoort zich namelijk aan het verwijderen van goede bestaande houten kozijnen voor nieuwe kozijnen of freeswerk in bestaande sponningen om van enkelglas naar dubbel of tripleglas te gaan. Dat is volgens hem onnodig en arbeidsintensief. Volgens Overbeek voldoet het aanbrengen van een nieuwe aanslaglat in het bestaande kozijn, zodat er voldoende ruimte in de sponning ontstaat om 3-voudig glas te plaatsen. Dat moet een universele aanslaglat zijn waarmee diverse kozijnsystemen uit de jaren tachtig en negentig uitgerust kunnen worden.
Grote behoefte
Overbeek voorziet een grote behoefte in de upgrading van het bestaande houten kozijn. Vele tienduizenden woningen uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw herbergen nog goede kozijnen die zeker niet in de shredder hoeven. “Denk aan de meranti-kozijnen of de gewaterde grenenkozijnen; die zijn na al die jaren in redelijk goede staat. De sponningen van de kozijnen vanaf de jaren tachtig zijn redelijk gestandaardiseerd, zodat er een universele aanslaglat inpast.”
Het bureau Atriensis, dat woningcorporaties adviseert over energiezuinige oplossingen, heeft al contract gezocht met Overbeek om gezamenlijk het concept verder te verbeteren. Mocht een woningcorporatie deze oplossing toepassen, betekent het dat bestaande raamkozijnen van duizenden sociale huurwoningen op deze manier verduurzaamd kunnen worden.
Kostenbesparende operatie
De operatie is net zo simpel als op de oplossing klinkt. Vooraf wordt het glas opgemeten. Het oude glas wordt uit het bestaande kozijn gehaald. Een afkortzaag maakt de aanslaglatten op maat die vervolgens in het kozijn worden gemonteerd. Hierdoor ontstaat er aan de binnenzijde meer ruimte voor een dikker glaspakket, bijvoorbeeld triple-glas. Volgens Overbeek een eenvoudige uitvoerbare en voor de bewoner kostenbesparende oplossing ten opzichte van complete vervanging van de pui: “Nieuwe kozijnen met dubbel of triple glas kosten gemiddeld als snel ongeveer 10.000 á 15.000 euro per woning.”
Vacuümglas
Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het concept van Overbeek. Voor de gangbare kozijnafmetingen van 114 x 67 mm volstaat de oplossing met een aanslaglat, maar voor puien van bijvoorbeeld 2,5 bij 2,5 meter wordt de glasplaat zo zwaar dat het draagsysteem onstabiel dreigt te worden. Voor dergelijke situaties zou vacuüm beglazing een uitkomst zijn. Deze beglazing met een relatief hoge isolatiewaarde (0,7 W/m²K) is vier keer minder dik dan triple beglazing en weegt een derde minder. Vacuümglas is nog geen centimeter dik en bestaat uit twee glasbladen met een super isolerende coating daartussen. Glasproducent AGC Europe, dat al contact heeft gehad met Atriensis, begint maart 2019 met de productie van deze beglazing in België.
De vacuümbeglazing kunnen ruiten vervangen waar geen ruimte is voor een extra aanslaglat of dikke glaspakketten. Denk bijvoorbeeld aan beglazing in ramen en deuren. Vacuümglas kan ook als voorzetraam dienen bij de renovatie van monumentale panden met oude klassieke houten kozijnen in combinatie met glas in lood. Dit voorzetraam wordt achter het bestaande kozijn gemonteerd. “De basis isolatiewaarde van vacuüm glas is 0,7. In een tweevoudige variant daalt de waarde zelfs naar 0.4”. Volgens Overbeek is het vacuümglas nog wel erg prijzig ten opzichte van 3-voudige beglazing. “Een aannemer moet dus per project afwegen wat prijstechnisch de beste oplossing is. Het voordeel van vacuümglas is dat je meer daglicht naar binnen krijgt dan een aanslaglat. Deze maakt immers het glasvlak kleiner”.
Uitwerking concept
De vacuümglas optie is nu nog toekomstmuziek; de upgrading van het bestaande kozijn met de aanslaglat kan bij wijze van spreken nu al uitgevoerd worden. Overbeek zal de constructie voor de eerste keer toepassen bij een woning in Borne. Intussen werkt hij verder aan de uitwerking van het totaalconcept. Overbeek gaat op zoek naar onderhoudsbedrijven die het concept willen toepassen. Bovendien wil hij enkele vaste toeleveranciers aan zich binden, zoals een producent van de aanslaglat, de leverancier van het vacuümglas en de verlijming. Dit jaar moet het concept worden uitgerold. “We moeten echt aan de slag met woningen uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, want elk jaar verliest het glas aan isolatiewaarde.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.