Het meest duurzame, energiezuinige en onderhoudsarme kozijn van Nederland creëren. Die opgave gaf Nijhuis Toelevering zichzelf bij de ontwikkeling van het zogeheten Climate Proof kozijn. Samen met haar vaste partners timmerfabriek Van der Vin en timmerfabriek Neede en verfleverancier Akzo Nobel Nederland heeft de Rijssense onderneming de uitdaging waar gemaakt met de toepassing van het kozijnsysteem in een pilotproject van acht woningen in het Achterhoekse Silvolde voor Koopmans Bouw onderdeel van de TBI holding.
De Twentse kozijnfabrikant wilde een kozijn ontwikkelen dat qua duurzaamheid alle huidige prestaties overtreft en een waardevolle bijdrage levert aan een betere planeet. Dat betekent in de eerste plaats een volledig houten kozijn. Zo ontbreekt er een aluminium aanslagstrip. “De aanslag is volledig van hout gemaakt en gelijk in het kozijnprofiel verwerkt”, zegt verkoopleider Rik Wegerif van Nijhuis Toelevering. “Ook de beglazingsprofielen zijn van hout. Door alle componenten uit één geheel van één materiaal te maken en bewerken sluiten deze beter op elkaar en creëer je een betere dichting. Dat betekent minder condensvorming, een lagere Uw-waarde en besparing op het materiaalverbruik.”
CO2 negatief
Er worden drie geselecteerde houtsoorten toegepast die harder groeien als dat het kozijn meegaat en dat is berekend op circa 75 jaar. Uiteraard is het hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en Nijhuis Toelevering streeft ernaar om in de toekomst de grondstof voor de Climate Proof kozijnen volledig uit Nederlands bos te betrekken. “Voor elke gebruikte boom plaatsen we meer dan één boom terug en daarmee zijn we CO2 negatief bezig. We zijn in overleg met Staatsbosbeheer om nog meer voor elkaar te krijgen”, zegt Wegerif.
Bij het beglazen van het kozijn komt er nagenoeg geen kit meer aan te pas. “Alleen bij de hieldichting passen we nog een beetje kit toe, maar dat doen we eigenlijk uit zekerheid. Uiteindelijk gaan we van een ambachtelijke manier van glaszetten toe naar een volledig industriële geautomatiseerde methode van ‘droge’ beglazing”, legt de verkoopleider uit.
Maximale energiebesparing
Het kozijnsysteem met vast glas en draai-kiepraam is uiterst energiezuinig met respectievelijk een Uw-waarde van 0,65 en 0,71. Dat is extreem laag in vergelijking met de landelijke norm van 1,65. Hoe lager de Uw-waarde hoe meer energie er wordt bespaard.
Tenslotte heeft Nijhuis Toelevering veel aandacht geschonken aan het zo onderhoudsarm mogelijk maken van het kozijn. Dat heeft geresulteerd in een schilderbeurt van eens in de 25 jaar. De ambitie van Nijhuis Toelevering en AkzoNobel is om het onderhoud nog verder terug te brengen.
Lees ook | De rol van ramen, deuren en kozijnen bij het verduurzamen van gebouwen
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.