#Isolatie

‘Vleermuizen vormen steeds vaker obstakel bij isoleren van huizen’

Vleermuizen zorgen steeds vaker voor problemen bij het isoleren van woningen. “De wetgeving en richtlijnen zijn onduidelijk, waardoor het voor iedereen lastig is om te weten hoe verder te gaan met isolatieplannen”, aldus Piet-Jan Dijkstra, voorzitter van VENIN Isolerend Nederland.

De Raad van State stelde in augustus 2023 dat een eigenaar van een bestaande woning eerst voldoende ecologisch onderzoek moet verrichten als hij de spouwmuren wil isoleren. Dit om vast te stellen of al dan niet vleermuizen in deze muren zitten. Voor isolatiebedrijven betekent deze uitspraak dat zij een zorgplicht hebben met betrekking tot het vooraf controleren of er beschermde diersoorten aanwezig zijn in of aan de betreffende woning.

‘Consument haakt af’

VENIN-voorzitter Dijkstra ziet dat door deze uitspraak van de Raad van State veel problemen ontstaan. “Het is voor isolatiebedrijven ontzettend moeilijk om hun werkzaamheden te blijven uitvoeren, binnen de voorwaarden van de Wet Natuurbescherming. De markt voor spouwmuurisolatie is het afgelopen half jaar dan ook met tachtig procent gedaald.”

Het noodzakelijke ecologische onderzoek kost ongeveer 5.000 euro. Dijkstra: “Deze kosten voor een ecologisch onderzoek staan niet in verhouding met het isoleren zelf. Los van dat bedrag, kan het proces ook nog eens een jaar duren. Dan haakt de consument uiteindelijk af. Dit heeft grote impact op de isolatiebedrijven. De eerste faillissementen zijn al aangevraagd en de verwachting is dat het hier niet bij zal blijven.”

SMP-methodiek

De provincie Utrecht heeft met medewerking van VENIN Isolerend Nederland en Netwerk Groene Bureaus het SoortenManagementPlan (SMP) ontwikkeld. De voordelen van de SMP-methodiek zijn dat er een ontheffing per gebied kan worden afgegeven in plaats van per woning. Daarmee hoeft een particuliere woningeigenaar de kosten voor het ecologisch onderzoek niet volledig zelf te dragen.

Het demissionair kabinet wil dat in de toekomst alle gemeenten zo’n ecologisch gebiedsonderzoek gaan doen. De overheid heeft inmiddels meer dan 40 miljoen euro vrijgemaakt voor het opzetten van deze SoortenManagementPlannen.

Natuurvriendelijk isoleren

Tot het zover is moeten isolatiebedrijven spouwmuren natuurlijkvriendelijk isoleren. Isolatiebedrijven zorgen er dan voor dat vleermuizen voorafgaand aan het isoleren de kans krijgen om de woning te verlaten door middel van exclusion flaps. Vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar kunnen de spouwmuur niet meer in.

Dijkstra ziet hierin geen oplossing voor de lange termijn. “Er moet iets gebeuren. Dat is duidelijk. Dit heeft natuurlijk ook effect op de roep om Nederland snel te verduurzamen en de klimaatdoelen te halen. Daar is isolatie voor nodig. Dit zijn wel twee krachten die elkaar in de weg zitten.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!