#Isolatie / Gesponsord

Pleidooi voor meer daglicht

Daglicht in gebouwen is belangrijk. Niet alleen vanwege het esthetische aspect of de energiebesparing. Het gaat vooral om de invloed op de gezondheid van mensen. Gelukkig besteden architecten en aannemers steeds meer aandacht aan optimaal gebruik van daglicht in gebouwen. Maar het kan nóg beter.

Voldoende daglicht in huis of op kantoor heeft een belangrijke invloed op onze nachtrust, productiviteit en kwaliteit van leven. Echter, in de nieuwe Omgevingswet wil de Nederlandse overheid de eisen voor daglicht terugbrengen naar enkel 0,5 m² per verblijfsruimte. Het resultaat? Het is aan de bouwsector om gebouwen te realiseren met voldoende daglichttoetreding.

En dat doet zij. Door rekening te houden met de vorm van gebouwen, het aantal raampartijen, de locatie. Alles om een gezond binnenklimaat te creëren. Toch mogen deze inspanningen wat mij betreft nog een stapje verder gaan. Want waarom niet verder zoeken naar manieren om daglichttoetreding te vergroten?

Denk bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal; op het eerste gezicht niet direct van invloed op daglichttoetreding. Toch bestaan er zogenaamde low lambdamaterialen – isolatiemateriaal met een lagere lambdawaarde en kleinere isolatiedikte dan traditionele materialen – voor bijvoorbeeld binnenisolatie. Door de minimale dikte blijven geïsoleerde binnenmuren zo slank mogelijk. En dat betekent minder brede vensterbanken en dagkanten, en dus minder schaduwvorming en meer daglichttoetreding in huis of kantoor.

Low lambda-isolatiemateriaal is een van de mogelijkheden om daglichttoetreding naar een hoger niveau te tillen. En dat is nodig. Door de verlaging van de minimale daglichteisen door de overheid, komt de verantwoordelijkheid voor gezonde gebouwen met voldoende daglicht nu op de schouders van de bouwsector terecht. Ik hoop van harte dat men die uitdaging aangaat.

Teun van Schadewijk is Product Manager bij Kingspan Insulation Continental Europe.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kingspan.

2 reacties op “Pleidooi voor meer daglicht

  1. Beste Teun van Schadewijk. Met groot interesse uw artikel gelezen. Wij wonen in een nieuwbouw appartement (2009) waarin voorzieningen zijn aangebracht (sparingen in de betonconstructie t.b.v. lichtinval). Fijn, zou je denken maar, de gemeente Zandvoort laat er wel bomen van +/- 17 meter hoog op een afstand van 2 tot 6 meter van de gevel voorstaan die in de zomer (bomen in het blad) al het lichtinval wegneemt waardoor het vaak noodzakelijk is om kunstlicht overdag te gebruiken. Tja, dan heb je weinig aan de voorzieningen die architect C. Brandjes heeft aangebracht. De gemeente wil in het kader groen moet blijven nauwelijks iets doen aan deze situatie. Overigens, u pleidooi meer daglicht. Groot compliment en dank daar voor.
    Met vriendelijke groet,
    Cor Haagsman

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!