#Isolatie

Kabinet wil duurzame woning voor iedereen binnen bereik brengen

(Beeld: Shutterstock)

Veel plannen voor het versnellen van verduurzaming in de bouw in het beleidsprogramma van de overheid, dat hiermee een duurzame woning voor iedereen binnen bereik wil brengen. Tegelijkertijd wijst het programma op het tekort van 46.000 mensen in de relevante beroepen in de bouw.

Het kabinet wil de verduurzaming van de bestaande bouw versnellen. Minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening) heeft hiervoor het beleidsprogramma ‘Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ gepresenteerd. Ingrediënten: normering, beprijzing, financiering, subsidiëring en ondersteuning.

Prio: energie besparen

De prioriteit in de aanpak ligt op energie besparen, is te lezen in het programma. “Bespaarde energie hoeft immers niet opgewekt, getransporteerd of betaald te worden. Dat laatste is nu extra belangrijk, vanwege de hoge gasprijzen. Bewustwording van energieverbruik, gedragsverandering en toepassen van eenvoudige besparende maatregelen zijn daarom een belangrijk onderdeel van de aanpak.”

Om de doelen voor 2030 te halen is een combinatie nodig van gedragsverandering, toepassen van isolatie en efficiënte installaties. De milieudruk die ontstaat door het verduurzamen zelf wil het kabinet zoveel mogelijk beperken. “Daarom stimuleren we het gebruik van (natuurlijke) materialen met een lage milieudruk, het gebruik van emissievrije voer- en werktuigen, het digitaliseren van werkprocessen en het industrialiseren van verduurzamingsconcepten.”

De aanpak bestaat uit vijf programmalijnen

  1. Gebiedsgerichte aanpak warmtetransitie
  2. Individuele aanpak woningen
  3. Aanpak utiliteitgebouwen
  4. Bronnen en infrastructuur
  5. Innovatie in de bouw

Het Nationaal Isolatieprogramma en het stimuleren van hybride warmtepompen – beide al eerder aangekondigd – zijn onderdeel van zowel de gebiedsgerichte aanpak als de individuele aanpak woningen.

Beleidsprogramma
Lees hier het hele beleidsprogramma.

Gezocht: ’totaalontzorgers’

Een belangrijk punt dat in het programma wordt genoemd – als oorzaak van het te lage tempo van verduurzaming – is dat bewoners, gebruikers, maatschappelijke organisaties en bedrijven behoefte hebben aan duidelijkheid en dat praktische stappen stappen om te gaan verduurzamen vaak te omvangrijk en te complex zijn. Daarnaast is goede ontzorging nodig in de uitvoering om barrières weg te nemen. Hierbij worden totaalontzorgers genoemd, ‘one-stop-shop’-aanbieders die een plan voor verduurzaming van de woning maken, financiering regelen en de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen coördineren en met de bewoners afstemmen. “Hoewel er steeds meer intermediairs en ’totaalontzorgers’ actief zijn, is de markt voor vergaande, integrale verduurzaming van woningen nog klein”, is te lezen.

Ook wijst het programma op het tekort van 46.000 mensen in de relevante beroepen in de bouw, met name in de installatiesector. Een industrieel, circulair en meer gedigitaliseerd bouwproces moet leiden tot een grote productiviteitsgroei.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!