#Isolatie

Isolatietempo kan omhoog met nieuwe methoden om vleermuizen op te sporen

(Foto: Shutterstock)

Met nieuwe methoden om vleermuizen op te sporen in spouwmuren, kunnen bijna 70 procent meer woningen worden geïsoleerd. Dit blijkt uit onderzoek van W/E Adviseurs, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en VENIN Isolerend Nederland. Bouwend Nederland roept samen met de NVDE en VENIN op tot snel goedkeuren van deze opsporingsmethodes.

De Raad van State stelde in augustus 2023 dat een eigenaar van een bestaande woning eerst voldoende ecologisch onderzoek moet verrichten als hij de spouwmuren wil isoleren. Dit om vast te stellen of al dan niet vleermuizen in deze muren zitten. De uitspraak van de Raad van State heeft volgens VENIN-voorzitter Piet-Jan Dijkstra geleid tot fors minder werk voor isolatiebedrijven. Vooral doordat isolatiebedrijven nu niet voldoende werkvoorraad kunnen opbouwen om in de zomer- en winterperiode door te kunnen isoleren.

Werken met een natuurkalender

De huidige, tijdelijke werkwijze gaat ervan uit dat er in elke woning potentieel vleermuizen aanwezig zijn. De woningen worden niet vooraf onderzocht. Daarom moeten bedrijven overal werken met een natuurkalender. De spouwmuur moet vooraf (in de aangegeven maanden) vleermuisvrij worden gemaakt, waarna vaak pas maanden later kan worden geïsoleerd.

“Met nieuwe, nog te valideren opsporingsmethoden kunnen we zowel de vleermuizen als het gevelisolatietempo redden”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.  “Het is hard nodig dat die opsporingsmethoden, in aanvulling op de tijdelijke werkwijze, snel kunnen worden ingezet, anders valt een groot deel van de arbeidscapaciteit in de isolatiesector blijvend weg. Dan moeten te veel bewoners te lang wachten op een geïsoleerd huis.”

Bij innovatieve opsporingsmethoden zoals bijvoorbeeld eDNA (environmental DNA) worden sporen van vleermuizen en andere dieren in de spouwmuur opgespoord. Pas wanneer er sporen zijn aangetroffen, schakelt het isolatiebedrijf over op de tijdelijke werkwijze natuurvriendelijk isoleren. eDNA-onderzoek kan het hele jaar door worden uitgevoerd zonder de vleermuizen te verstoren. Zo kunnen meer woningen worden geïsoleerd. Dankzij deze methode kunnen isolatiebedrijven hun personeel meer continu inzetten, omdat in dit geval geen werkzaamheden voor het natuurvrij maken van de woningen nodig zijn als er geen sporen zijn aangetroffen.

nieuwe methoden om vleermuizen op te sporen

138.000 woningen extra isoleren

Volgens het onderzoek van W/E Adviseurs kunnen, als het werken met deze opsporingsmethode is toegestaan, bijna 138.000 woningen extra geïsoleerd worden tot aan 2030. W/E adviseurs berekende dat bij het werken met een natuurkalender ongeveer 200.000 woningen kunnen worden geïsoleerd tot aan 2030 in plaats van de 550.000 waar eerder op werd gerekend. Met de toepassing van gevalideerde opsporingsmethoden zijn dat zo’n 338.000 woningen. Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks €658 na spouwmuurisolatie, die zo’n 460 m3 aan aardgasbesparing oplevert en een vermindering van 844 kg CO2.

Door de werkwijze van natuurvriendelijk isoleren is nu sprake van een forse vertraging in het realiseren van de doelstellingen uit het Nationaal Isolatieprogramma. Volgens NVDE en VENIN zijn isolatiebedrijven genoodzaakt personeel te ontslaan, kiezen zij ervoor om andere bedrijfsactiviteiten uit te gaan voeren, richten zij zich op het buitenland of gaan zelfs failliet. “Crises in het verleden laten zien dat personeel dat noodgedwongen vertrekt uit de sector, niet meer snel terugkomt. Als we niet uitkijken, kunnen we hier nog jaren last van houden. Nieuwe opsporingsmethoden kunnen in aanvulling op de tijdelijke werkwijze echt voor een beter herstel van de markt zorgen,” zegt Piet-Jan Dijkstra.

NVDE en VENIN roepen op om haast te maken met de ontwikkeling en validatie van opsporingsmethoden, zodat in september goedgekeurde methoden klaarliggen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!