#Isolatie

Alternatieve manieren om bestaande woningen te isoleren

Het isoleren van bestaande woningen lijkt misschien een klus voor specialistische bedrijven, maar er zijn veel isolatiewerkzaamheden die juist door aannemers en klussenbedrijven kunnen worden uitgevoerd. Jan Roelof Hoving, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis zet daarom deze werkzaamheden op een rij en legt uit waar de kansen liggen.

De afgelopen jaren is veel aandacht uitgegaan voor het verduurzamen van woningen. Volgens het trias energetica is de belangrijkste eerste stap het beter isoleren van de woning. Immers de meest duurzame energie is de energie die je niet nodig hebt.

Bij het isoleren wordt al snel gedacht aan het aanbrengen van vloerisolatie, het vullen van de spouw en het isoleren van het dak aan de binnenzijde. Gespecialiseerde isolatiebedrijven spelen hier specifiek op in. Deze bedrijven hebben -naast het feit dat ze het heel erg druk hebben – vaak een beperkt assortiment, terwijl er nog veel meer mogelijkheden zijn om woningen te isoleren.

Een aantal daarvan zijn het alternatieve methodes, waarvoor je niet perse een gespecialiseerd isolatiebedrijf hoeft te zijn, bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de begane grondvloer of isoleren van het dak. Als mensen dat niet zelf willen of kunnen doen, of als de standaard isolatiemaatregelen niet kunnen worden toegepast, kunnen zij deze werkzaamheden uitbesteden aan een aannemer of klussenbedrijf. Voorbeelden van wanneer de standaardwerkzaamheden niet kunnen worden toegepast, zijn het ontbreken van een (toegankelijke) kruipruimte of het ontbreken van een spouwmuur, of een spouwmuur die niet gevuld kan worden.

Veel van deze woningen moeten ook verder geïsoleerd worden om in toekomst van het aardgas af te kunnen. Helaas zijn de alternatieve isolatiemogelijkheden niet altijd bekend bij het grote publiek en gespecialiseerde isolatiebedrijven springen hier niet of nauwelijks in. Met name hier liggen goede kansen voor aannemersbedrijven of klussenbedrijven, maar ook aan gespecialiseerde bedrijven die zich richten op specifieke isolatieklussen.

In sommige situaties kan het beste advies zijn om bepaalde bouwdelen gewoon te vervangen. Denk dan met name aan vloeren en daken. Zeker als je dit kunt combineren met een verbouwing kan dit een slimmere keuze zijn.

Hieronder een aantal alternatieve isolatiemethoden die uitgevoerd kunnen worden door aannemers of klussenbedrijven.

Vloeren

Bij met name houten vloeren, zeker boven een vochtige kruipruimte en als ze al regelmatig gebreken vertonen, kan je misschien beter kiezen voor het vervangen van de bestaande vloer. Bijvoorbeeld door een moderne balken-broodjesvloer (renovatievloer), een vloer op zand gecombineerd met isolatieplaten of een schuimbeton vloer. Schuimbeton is specialistisch werk, maar de overige vloeren worden vooral door aannemers aangebracht. Het voordeel van het vervangen van de vloer is dat je gelijk ook vloerverwarming kunt aanbrengen. Dit is bij veel bestaande (houten) vloeren toch lastiger.

Daken

Bouwfysisch gezien kan je platte daken het beste isoleren aan de buitenzijde, een zogenaamde warm dakconstructie. Isolatiebedrijven doen dit meestal niet, omdat dan ook de dakbedekking moet worden vervangen en de dakranden moeten worden aangepast. Ook dit is werk voor een aannemer of een gespecialiseerd bedrijf in dakbedekkingen.

Voor hellende daken komen er steeds meer producten en systemen op de markt waarmee je de binnenzijde van het dak kunt isoleren. Ook daarvoor heb je niet per se een isolatiespecialist nodig. Klusbedrijven, aannemersbedrijven en zelfs doe-het-zelvers kunnen hier prima mee aan de slag. Net als bij platte daken is isoleren aan de buitenzijde, bouwfysisch een betere optie. Diverse fabrikanten hebben verschillende mogelijkheden bijvoorbeeld met behulp van de zogenoemde renovatieplaten. Dit is meer het werk voor een aannemingsbedrijf, omdat de pannen van het dak af moeten en de aansluitingen eventueel moeten worden aangepast.

Het hele dak vervangen is zeker een klus voor een aannemingsbedrijf. Redenen voor het vervangen kunnen zijn dat de bestaande dakconstructie gebreken vertoont of dat meer ruimte onder het dak gewenst is. Door een steilere dakhelling en het plaatsen van dakkapellen ontstaat meer bruikbare ruimte onder het dak.

Alternatief: zoldervloer isoleren

In plaats van het isoleren van het dak, kan ook gekozen worden voor het isoleren van de zoldervloer. De zolder moet dan wel een afgesloten ruimte zijn, bijvoorbeeld een zolder met vlizotrap. Het voordeel daarvan is dat het aantal kubieke meters wat opgewarmd moet worden kleiner is. De zoldervloer kan simpel voorzien worden van alleen isolatiemateriaal of, afhankelijk van het gebruik, in combinatie met beloopbare plaatmateriaal. Er zijn ook speciale zolderplaten in de handel die een combinatie zijn van isolatiemateriaal en een beloopbare afwerkplaat.

Gevels

Veel isolatiebedrijven beperken zich tot het vullen van spouwmuren, maar niet alle gevels zijn hiervoor geschikt. Alternatieven zijn het plaatsen van een voorzetwand aan de binnenzijde of het isoleren van de gevel aan de buitenzijde. Dit zijn beide ingrijpende ingrepen die vragen om de deskundigheid en expertise van een aannemer, al was het alleen al om koudebruggen te voorkomen.

Kierdichtheid

Zoals ik eerder heb geschreven geloof ik ook dat veel energiewinst valt te behalen bij het kierdicht maken van woningen. Dat gaat verder dan simpel hier en daar een tochtstrip plaatsen. Deze markt is nog voor het grootste deel onontgonnen.

Kortom, er liggen nog veel kansen bij het verduurzamen van woningen voor aannemers en klusbedrijven, maar ook voor bedrijven die zich willen specialiseren.

Voor alle duidelijkheid heb ik een overzicht gemaakt van hoe de huidige isolatiemarkt er uit ziet:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!