#Isolatie

EPC begint met goed concept

Voor het halen van een EPC-score moet je niet allerlei maatregelen met elkaar combineren alleen vanwege de punten. Het is niet alleen het cijfertje onder de streep dat telt, maar goede concepten zijn nodig voor kwaliteit en comfort. Vooral in de kleinschalige woningbouw van vrijstaande woningen en twee onder één kappers zijn dat belangrijke uitganspunten.

Dat betoogde Jeroen Stephan van S&W Consultancy tijdens een webinar ‘EPC-concepten voor kleinschalige woningbouw’, dat Eisma Bouwmedia donderdag 6 oktober hield in samenwerking met Saint-Gobain Isover. Stephan pleitte voor een goed woningontwerp, waarin PV-panelen niet het uitgangspunt zijn maar pas als laatste correctie worden toegevoegd.

Gevelisolatie

Bij kleinschalige woningbouw is de keuze van gevelisolatie extra belangrijk omdat het geveloppervlak relatief groot is. Die keuze heeft dus relatief grote invloed op de energieprestatie, maar ook op de prijs en de duurzaamheid qua materialen. In de huidige EPC-benadering heeft zwaarder isoleren dan het Bouwbesluit eist, weinig nut en ook het daadwerkelijke warmteverlies daalt er maar weinig meer door. Terwijl het wel een negatieve invloed heeft op de prijs en op de milieu-impact. Ivo van Rooy, marketing manager bij Saint-Gobain Isover, liet in het webinar zien dat vooral de kwaliteit van uitvoering belangrijk is bij het isoleren. Naden tussen de platen en slechte aansluitingen op het binnenblad en kozijnen en ankers halen de prestaties van de gevelisolatie sterk naar beneden.

Gangbare bouwmethodes

Uit een poll onder de kijkers van het webinar bleek dat zij een sterke voorkeur hebben voor EPC-maatregelen die aansluiten bij de traditionele, gangbare bouwmethodes. Dan gaat het om de spouwdikte en daarmee samenhangende kozijndetailleringen, de keuze voor een gasketel en de keuze voor natuurlijke toevoer van ventilatielucht. Dat laatste vereist dan wel veel aandacht, betoogde Rik Altena, adviseur bij DWA. Want natuurlijke toevoer van ventilatielucht werkt niet goed meer in de huidige goed geïsoleerde woningen doordat de radiator onder het raam ontbreekt of in ieder geval niet heet genoeg wordt. Balansventilatie is dan ook een betere keus, zeker als gekozen wordt voor vloerverwarming. Altena behandelde in het webinar diverse do’s en don’ts op het gebied van installaties en ventilatie.

Het webinar dat op 6 oktober 2016 werd gehouden, is een co-productie van Eisma Bouwmedia en Saint-Gobain Isover. Het webinar is hier (gratis) terug te zien.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!