#Isolatie

Energiebesparing in gebouwde omgeving

In de woning- en utiliteitsbouw wordt steeds meer energie bespaard. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor Energiebesparing Gebouwde Omgeving van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Toch zijn er nog veel besparings- en opwekkingsmogelijkheden in en rond gebouwen.

De gebouwde omgeving is een grote eindverbruiker van energie in Nederland. De huishoudens en de dienstensector zijn samen verantwoordelijk voor 37 procent van het totale energieverbruik. Dit energieverbruik is ten opzichte van 2010 met ruim 11 procent gedaald naar 662 PJ in 2016.

Energiemaatregelen woningbouw

Uit de Monitor blijkt dat in 2016 825.000 huishoudens één of meer energiebesparende maatregelen troffen. Woningeigenaren bespaarden vooral energie door te investeren in een zuinigere ketel of in HR-glas. Ook de populariteit van spouwmuurisolatie en warmtepompen groeit sinds 2013. Het aantal geregistreerde energielabels van woningen steeg in 2016 naar 3,2 miljoen. Ongeveer 60 procent van de woningen heeft een energielabel C of beter.

Nog veel potentieel

Uit de gegevens van het Kadaster blijkt dat 3 miljoen woningen in 2016 nog geen groen energielabel hadden (C of beter). Daar ligt dan ook het grootste potentieel voor verbetering. Er is vooral nog veel besparing mogelijk in de schil van woningen. In bijna een kwart van de woningen is nog enkel glas aanwezig. In 70 procent van de woningen kan gewoon dubbel glas vervangen worden door HR++ glas, dat dubbel zo goed isoleert. Ook hebben miljoenen woningen baat bij extra dak-, vloer- en spouwmuurisolatie.

Utiliteitsbouw

De Monitor geeft ook zicht in de energiebesparing bij utiliteitsgebouwen. In 2016 zijn bij gemiddeld 15 procent daarvan energiebesparende maatregelen getroffen. Zorg- en onderwijsgebouwen zijn hierin de koplopers. Gebouweigenaren wisten over het algemeen vooral energie te besparen door te investeren in nieuwe installaties.

Ook in de utiliteitsbouw liggen nog veel kansen voor energiebesparing en opwekking. Zo blijkt dat slechts 9 procent van de onderzochte gebouwen zonnepanelen gebruikt. Dat zou betekenen dat er op 91 procent van de daken nog ruimte is om zonne-energie op te wekken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!