#Bouwmaterialen #Bouwtechniek #Isolatie

Afbouwplaat van schuimglas voor binnen en buiten

Poraboard is te schroeven, te nagelen en te verlijmen. (Foto: Paul Diersen)

Poraboard is een ecologische afbouwplaat op basis van schuimglas voor uiteenlopende toepassingen binnen en buiten. Voor leverancier BouwGezond weer een nieuw product op basis van dit materiaal.

Op de vraag wat de samenstelling is, antwoordt Ronald Bosma, directeur van BouwGezond: “96 procent blähglas, een beetje witte cement en water, that’s all. Het is een alternatief voor gipsplaten, buitencladding panelen en plafondplaten. In de badkamer is de plaat ideaal omdat hij linea recta kan worden betegeld en hij kan zonder primer worden gestuukt, wat binnen het ecologisch bouwen belangrijk is. Je kunt het zien als dragerplaat voor elke afwerking.”

De plaat is verkrijgbaar in de maten 244 x 122 cm en 120 x 80 cm en eenvoudig op maat te maken met een stanleymes. Gewicht bij een dikte van 10 mm: 5 kg/m2. “Je kunt hem bij wijzen van spreken met één vinger tegen het plafond aanhouden en vastschroeven.”

Met 16,25 euro per m2 is de plaat een “behoorlijk stukje duurder” dan alternatieven. “Het procedé is best lastig. Dat maakt ‘m kostbaarder. Hij verwerkt net zo eenvoudig als een gipsplaat, dat is wel weer een pré.”

Poraboard valt standaard in brandveiligheidsklasse B2. Dat komt door de twee kunststof gaasjes aan beide zijden van de plaat. Er zijn varianten die in brandveiligheidsklasses A1 en A2 vallen, op basis van lava en schuimglas. Daar zit geen gaas meer op.

Advies en producten

Met BouwGezond levert Bosma sinds zes jaar advies over en producten voor gezond en ecologisch bouwen. Al sinds de jaren tachtig is hij actief in de bouw als aannemer, bouwbegeleider, interieurbouwer en productontwikkelaar, met een achtergrond in de chemie en met ‘mens en milieuvriendelijk ondernemen’ als motto.

Het aanbod omvat onder meer bouwblokken op basis van lavasteen, isolatieproducten als aerogel, houtvezel en perliet, en diverse producten op basis van blähglas, de Duitse benaming voor schuimglas. “Inmiddels hebben we een volledig assortiment om een heel huis mee te bouwen of te renoveren.”

Poraboard is een welkome aanvulling. “Ik gebruikte al heel lang Hydropanel, een cementgebonden plaat. Die is redelijk vochtongevoelig, maar heeft één groot nadeel: hij is zwaar en je moet hem met een diamantzaag verwerken. Daarmee een plafond maken, is niet leuk. Ik dacht: er móét wat anders zijn.”

Bosma haalt veel van zijn producten – hij heeft inmiddels zestien importeurschappen – uit Duitsland. Poraboard komt van een dochterbedrijf van het Zwitsere Sto.

Universeel product

Naast dat hij een ecologisch alternatief wil bieden voor bestaande producten, is het volgens Bosma ook een voordeel dat Poraboard een universeler toepasbaar plaatmateriaal is. “Nederlands is op veel plekken in de bouw niet meer de voertaal. Dan wordt het lastig om precies uit te leggen welk plaatmateriaal je wáár moet gebruiken. Heb je dan een plaatmateriaal dat straffeloos overal is toe te passen, dan is dat probleem opgelost. Je krijgt minder bouwfouten.”

Bevestigingsmaterialen

De plaat is te schroeven, te nagelen en te verlijmen. BouwGezond levert, zoals bij alle materialen, de juiste bevestigingsmaterialen en toebehoren. “Daarin ben ik een conceptdenker. Als ik bijvoorbeeld een plaat houtvezelisolatie verkoop, komt daar ook het thermische ontkoppelde schroefje bij om deze te kunnen vastzetten.”

Meer blähglas
Bosma handelt zoals gezegd in meer blähglas-producten. “Schuimglas is een glasrecyclaat. Gemaakt van oude flessen. Dat wordt gemalen, vervolgens gaat er glycerine in, wordt het op een band gespoten en gaat het de oven in. In de oven komt het als een cake omhoog. Aan het eind van de band valt het door een groot gat in de muur naar buiten en breekt in stukken. Dan heb je schuimglas, een perfecte isolator die honderd procent inert is. Dat wil zeggen: niet gevoelig voor welke invloed van buitenaf dan ook.”
Hij heeft er korrels van, granulaat en platen. “Het is met korrels begonnen. Dit materiaal is in Nederland nauwelijks bekend, maar wordt in Duitsland als topvloer gebruikt, voor tussenvloeren en ook wel als spouwvulling. Ook is het een lichtgewicht vulmateriaal voor mortels.”
De platen zijn toepasbaar als funderingsomkleding of als dampdichte isolatie voor daken. “Het lijkt heel bros, maar er worden parkeerdaken mee gemaakt, waar auto’s op staan. Het heeft een druksterkte van 270 kN/m2.
Brokken schuimglas heeft Bosma ook in zijn winkel. Ideaal voor isolatie van beganegrondvloeren. “De koude houten vloer eruit, schuimglas erin en afwerken. Met 30 cm heb je een Rd van 4,5.” Afwerken van zo’n vloer kan op verschillende manieren: met hout of een cement dekvloer, maar Bosma ontwikkelde ook een vloeropbouw waarmee de toplaag bestaat uit schuimglaskorrels met een thermische cement of een bio-epoxy. Daarmee zijn eenvoudig koude vloeren te renoveren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!