Bijna energieneutrale appartementengebouwen (BENG) zijn prima te realiseren met baksteengevels. Zowel ‘traditioneel’ halfsteensmetselwerk als zelfdragende buitenspouwbladen in steensmetselwerk zijn daarvoor geschikt. Gebruik van steensmetselwerk is nieuw voor deze toepassing en biedt een interessant perspectief voor duurzame middelhoogbouw.
In het Bouwwebinar BENG met zelfdragende baksteengevels – georganiseerd door Eisma Bouwmedia en KNB – gaan de sprekers specifiek in op de techniek en de voordelen van zelfdragende baksteengevels bij appartementengebouwen. Het webinar wordt gehouden op donderdag 30 november, van 12.30 tot 13.30 uur. Het webinar is gratis te volgen via de pc.
Voordelen BENG
Een tipje van de sluier: een BENG appartementengebouw, uitgevoerd met zelfdragende buitenspouwbladen, voorkomt koudebruggen en zorgt voor een sterke reductie van het aantal onderbrekingen in het isolatiepakket. Daardoor is het gebouw optimaal te isoleren. Verder blijkt uit onderzoek – waarvoor het door Heijmans gebouwde project Willemspoort in Den Bosch als basis diende – dat faalkosten afnemen. Daarnaast kan de gebouweigenaar rekenen op een gebouw met een uitzonderlijk lange levensduur en een goede milieuprestatie. Horizontale dilataties zijn niet meer nodig en het aantal verticale dilataties wordt gereduceerd. Ook geeft het gebruik van steensmetselwerk de architect meer vormgevingsmogelijkheden.
Sprekers
Architect Jan Peter Wingender van Office Winhov zal ingaan op het idee voor zelfdragende buitenspouwbladen. Hij deed hiermee al ervaring op bij het project Freilager in Zwitserland.
Harrie Vekemans (Adviesbureau Vekemans) legt de techniek uit achter zelfdragende buitenspouwbladen. Wat is er anders ten opzichte van de bestaande spouwconstructie zoals we die kennen en wat zijn de voordelen voor bijvoorbeeld de uitvoering?
Frank Lambregts (DGMR) gaat aan de hand van het studieproject Willemspoort in op de verschillen in energieprestaties en bouwfysische aspecten.
Arie Mooiman (KNB) tot slot belicht de zelfdragende baksteengevel vanuit het oogpunt van duurzaamheid.
Het webinar wordt gepresenteerd door Paul Diersen van Eisma Bouwmedia. Meld je nu aan voor het webinar.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.