Uit angst voor lekkage nemen veel aannemers het zekere voor het onzekere. Door bij elke aansluiting in of aan een gevel een doorlopende waterkering aan te brengen, wordt het onheil afgeweerd. Wie zichzelf afvraagt of dit detail wel noodzakelijk en zinvol is, kan zich een hoop werk besparen.
De angst voor lekkage is groot onder bouwers. Logisch, want het komt vaak voor en lijdt vrijwel altijd direct tot klachten en daarmee kosten. Bovendien veroorzaakt reparatie niet zelden een litteken in het aanzicht van het gebouw. Naast de frustratie van de lekkage zorgt dit voor blijvend ongenoegen bij de opdrachtgevers. Gedreven door watervrees laten bouwers zich dikwijls verleiden om bij elke aansluiting in of aan een gevel een naar het binnenspouwblad doorlopende waterkering aan te brengen. Een handeling die alleen noodzakelijk en zinvol is als onder waterkering een binnengebied aanwezig is.
Overbodig
Situaties waarbij een waterkering niet nodig is, zijn bijvoorbeeld een carport en een luifel. De gevel onder de carport of luifel is namelijk ook buitengevel. Een doorlopende waterkering ten behoeve van een luifel, zoals die op de foto, is overbodig. Boven het lager liggende kozijn is immers al een waterkering aanwezig.
Oplossing
Een goede oplossing is het van het buitenspouwblad vrijhouden van de strijkbalk. Twee centimeter is voldoende. Deze naad wordt aan de bovenzijde afgesloten door de dakbedekking en de waterkering. De waterkering kan in de voeg worden opgenomen.
Bron: Henk Wegkamp
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.