Na-isolatiebedrijven richten zich steeds vaker op het isoleren van nieuwbouwhuizen. Deels is dat ingegeven door het handjes tekort, vooral bij metselaars. Ook vanwege de lange levertijd van pir-platen bellen aannemers soms met na-isoleerders.
Na-isolatie van woningen is niet alleen mogelijk bij bestaande bouw, maar ook bij nieuwbouw, vindt Knauf Insulation. De toeleverancier van isolatiematerialen bewerkt sinds dit najaar actief de markt met het nieuwe product Supafil Cavity XL. De techniek is gebaseerd op na-isolatie van bestaande woningen. Het grootste verschil is dat het na-isoleren van binnenuit gebeurt, vertelt verkoper Herald van Zijl van Knauf Insulation. De vlokken minerale wol die worden ingeblazen lijken weliswaar erg op die voor bestaande spouwmuren, die Knauf verkoopt onder de naam Supafil Cavity Wall. De toevoeging XL maakt echter duidelijk dat het materiaal geschikt is voor bredere spouwen. “Er kan tot 250 mm overbrugd worden”, vertelt Van Zijl.
Dit materiaal wordt al zo’n jaar of acht in het Verenigd Koninkrijk gebruikt voor nieuwbouwprojecten en er zijn daar al ruim 100.000 nieuwbouwwoningen op deze manier geïsoleerd. Omdat constructies en detailleringen afwijken stak Knauf Nederland eerst tijd in diverse proefprojecten. Het materiaal is gecertificeerd volgens de bouwnormen en loopt vooruit op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Minder tijdverlies
Het grote voordeel is volgens Knauf Insulation de tijdbesparing op de bouw waardoor de bouwtrein minder tijd verliest. “Er is een tekort aan metselaars. Zij zouden de focus op het metselwerk moeten kunnen houden, maar metselaars moeten over het algemeen ook isoleren. En dat is een klus waar ze vaak een hekel aan hebben.”
Ook fouten bij de montage van isolatieplaten behoren tot het verleden. “Je blaast met de speciale nozzle eenvoudig tot in moeilijk bereikbare plekken en voorkomt zo het risico van valse luchtspouwen of kieren tussen bijvoorbeeld isolatieplaten.”
Knauf Insulation richt zich nu vooral op spouwmuren waarbij de gangbare Rc-waarde van 4,5 het uitgangspunt is. Dat is bij een standaard spouw van 155 mm goed haalbaar. Doordat de nozzle tot 250 mm kan overbruggen is in principe een Rc-waarde van 7 haalbaar. “Voor toekomstige hogere isolatie-eisen volgens BENG is het product al geschikt”, vult communicatiespecialist Vivian Kennes aan. De vlokken hebben een lambda-waarde van 0,034 W/m.K.
Doordat er via de binnenmuur wordt geboord kunnen de gaten ook groter zijn dan bij bestaande bouw. Daar wordt via de buitenmuur ingespoten en kan alleen in de smalle voeg geboord worden. Een groter gat in de binnenmuur is geen probleem. De gaten worden gedicht, waarna er vaak een stuclaag overheen gezet wordt. Door de grotere diameter past er een grotere nozzle op de inblaasmachine die de vlokken minerale wol verder de spouw in blaast.
Gemiddeld kost het na-isoleren twee dagen. De isolatiespecialisten van Pluimers en Takkenkamp zijn door Knauf Insulation getraind en gecertificeerd om Supafil Cavity XL te verwerken. De eerste dag is nodig om de gaten te boren, gemiddeld zo’n dertien voor een woonkamer. “De volgende ochtend worden de spouwmuren in enkele uren tijd vol geblazen. ’s Middags dicht het inblaasteam de gaten.”
Proeven hebben uitgewezen dat een droogtijd van de buitenmuur van 14 dagen voldoende is. Bij de meeste projecten bestond de binnenmuur uit kalkzandsteen, maar ook bij betonnen prefabwanden is na-isolatie mogelijk. Knauf Insulation heeft een leverancier van prefabelementen al zover om in de fabriek de vulgaten aan te brengen.
Achteraf isoleren ‘niet duurder’
Het achteraf isoleren is volgens Knauf Insultation niet duurder. Helemaal niet als in de detaillering wordt meegenomen dat de luchtspouw overbodig is. “Het systeem is goedkoper wanneer er in een vroegtijdig stadium met een smallere spouw gedetailleerd wordt.” Ook zijn er minder logistieke kosten. “Je hebt geen afval, geen pallets, geen plastic. Je hebt een schone bouw. Bij nacalculatie bleek een project in Maarssen 2 euro per vierkante meter goedkoper.”
Een veelgehoord kritiekpunt is het verdwijnen van de luchtspouw. De gedachte dat een luchtspouw nodig is om de buitenmuur droog te houden, is nog hardnekkig, ontdekte Van Zijl. Met een rapport van Nieman kan hij aantonen dat een luchtspouw overbodig is.
De belangstelling voor het nieuwe product, lijkt groot. Diverse projecten zitten in de pipeline. Het zijn over het algemeen kleinere bouwbedrijven die ervaring met de techniek willen opdoen. “Maar er zijn ook aannemers die eerst gaan kijken of de buurman het ook doet.”
Tekst loopt door onder foto’s
HR++-parels
De gedachte van Knauf Insulation lijkt het ei van Columbus, maar is tegelijkertijd makkelijk te kopiëren door andere na-isolatiebedrijven. Knauf Insulation is daar vooralsnog niet zo bang voor. “Er is een jaar van ontwikkeling aan vooraf gegaan qua product en ontwikkeling van het systeem. We hebben een voorsprong.”
Of dat zo is, lijkt twijfelachtig. Het kleinere na-isolatiebedrijf Isogroen pioniert al een paar jaar met na-isolatie van nieuwbouwwoningen, blijkt uit foto’s op Facebook. Tegenwoordig is de lange levertijd van pir-isolatieplaten de reden dat Isogroen wordt gebeld door bouwbedrijven in de regio Eindhoven. Het is nog geen dagelijkse praktijk, vertelt José Goossens. “Nieuwbouw komt nog niet zo vaak voor, maar wel steeds vaker omdat zo slecht aan isolatiemateriaal is te komen. De mensen moeten langer wachten op de platen omdat daar een tekort is.”
Ook Isogroen spuit de spouw van binnenuit vol, met in dit geval HR++-parels van EPS. Goossens benadrukt eveneens het voorkomen van koudebruggen. “Bij ons krijg je een naadloze verbinding. Het materiaal gaat als een lavastroom de spouw in, en dan is het dicht.”
De techniek die Isogroen toepast is hetzelfde als bij isoleren via voegen in het buitenblad. In principe wordt dezelfde hoeveelheid gaten geboord. Het heeft niet veel zin om in het binnenblad grotere gaten te boren. “Je moet het materiaal toch met een bepaalde kracht naar binnen spuiten. Het heeft geen zin om dat met heel grote gaten te doen. Het wordt verlijmd in de spouw en het moet goed verlijmd zijn.”
Aandachtspunt bij het volspuiten van de spouw is vervuiling. Er mag tijdens de bouw geen rommel in de spouw terecht komen. Dat creëert koudebruggen, met vochtuitslag op de binnenmuur tot gevolg. “In de nieuwbouw valt dat wel mee. We halen het er anders eerst uit.” Goossens controleert daarom de spouw met een mini-camera.
Volblazen nieuwbouw ‘sporadisch’
Volgens Rob van Boxtel van de brancheorganisatie van na-isolatiebedrijven Venin is het isoleren van nieuwbouwprojecten nog geen sterk groeiende activiteit van na-isolatiebedrijven. Het gebeurt volgens hem ‘sporadisch’. Naast het volblazen van de spouw is er nog een andere techniek, weet Van Boxtel. “Daarbij bouw je eerst het binnenblad op en die ga je met pur sprayen. Vervolgens bouw je het buitenblad op.” Het spraypurren van het binnenblad werd overigens al in 2009 door Pluimers gedaan bij woningen in de villawijk Heerlijk Recht in Leiderdorp. Of na-isoleren van nieuwbouw een succes wordt, durft Van Boxtel niet te zeggen. “Nieuwbouw is eigenlijk niet hun marktgebied. Plus dat het iets nieuws is, dat niet altijd even snel in de bouwwereld geaccepteerd wordt. Je moet tegen een stroom van gewoontes in roeien, maar het is wel een evenwichtig alternatief.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.