#Gevels #Ramen, deuren en kozijnen

Gevelbranche zet in op hergebruik van gevelproducten

Vertegenwoordigers van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid bij de ondertekening van het akkoord Circulaire Geveleconomie.

Brancheorganisaties in de gevelbouw gaan zich inzetten voor een circulaire geveleconomie. Betrokken brancheorganisaties hebben hierover afspraken gemaakt met de overheid. Een circulaire kringloop leidt tot een lagere CO2-uitstoot.

In een circulaire geveleconomie worden na de gebruiksperiode van de gevel de gevelproducten uit de gevel gehaald om ze vervolgens te hergebruiken of te recyclen. Zo wordt waar mogelijk materiaal dat  ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, in een nieuw gebouw weer een onderdeel van een gevel.

Akkoord Circulaire Geveleconomie

Vijf brancheorganisaties in de gevelbouw en de Rijksoverheid ondertekenden onlangs het akkoord Circulaire Geveleconomie. Volgens dit akkoord worden allereerst met bedrijven processen in de kringloop geïnventariseerd alsmede oplossingen in kaart gebracht. De volgende fase is dan bedoeld voor het proefdraaien met retoursystemen. De laatste stap betreft de verdere uitvoering richting 2030 en daarna.

Het streven is het behoud van een zo hoog mogelijke kwaliteit van de gevels, gevelproducten en -materialen voor een volgende cyclus in de biologische- en technische kringlopen. Zo mogelijk, maakt dat wat eens raam, kozijn, deur of vliesgevels was, in een volgende cyclus weer deel uit van de gevel. Het betreft zowel de metalen-, houten- en kunststof gevels. Dit, inclusief de bijbehorende onderdelen zoals glas, hang- & sluitwerk, panelen en andere kleinere onderdelen. Naast doelstellingen om het aandeel circulair voor gevels verder te verhogen, is tevens een blijvende CO2-reductie in deze kringlopen een belangrijke doelstelling.

Vijf brancheorganisaties

De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!