#Gevels

Arbitrage | Aanbouw trekt gedeelte buitengevel woning los

Zorgwekkende kraakgeluiden vanuit de aanbouw van zijn woning en scheurvorming in de buitengevel, doen de eigenaar besluiten contact op te nemen met de aannemer. Tot zijn grote verbazing wijst de vakman iedere aansprakelijkheid van de hand.

De kraakgeluiden vanuit de aanbouw en scheurvorming in de buitengevel van de woning zitten de eigenaar inmiddels niet lekker. Al meer dan twaalf jaar geleden waren kleine scheurtjes ontstaan, die hij toen had geweten aan het werken van het materiaal. Ook hoorde hij af en toe gekraak, maar dit leek niet verontrustend en hij wende eraan. Totdat het gekraak onlangs toenam en er een scheur aan de binnenkant ontstond, waar hij zijn vinger in kon steken.

Omdat de betrokken aannemer – ondanks toezeggingen – niet is langsgekomen om de klachten te onderzoeken, besluit hij zelf een deskundige in de arm te nemen. Het uitgevoerde grondonderzoek toont aan dat in de toplaag tot circa -1,5 meter relatief los gepakte, humeuze en deels geroerde zandlagen aanwezig zijn. De ondergrond wordt daarop geïnjecteerd en de gevolgschade hersteld. De aannemer laat al die tijd niets van zich horen.

De woningeigenaar vordert in deze zaak de aannemer te veroordelen tot vergoeding van de kosten van het injecteren à 8809,42 euro, en vergoeding van de expertisekosten à 1240,25 euro. Volgens hem is de vakman toerekenbaar tekortgeschoten in de nakoming van diens verplichtingen door na te laten grondverbetering uit te voeren. Als gevolg daarvan heeft de eigenaar schade geleden.

Naar het oordeel van de arbiter is de scheurvorming ontstaan doordat geen grondverbetering is aangebracht toen de woningeigenaar besloot een aanbouw te laten realiseren. Een uitvoeringsfout van de aannemer. De aanbouw op zichzelf is intact gebleven, maar aan de bovenzijde van de aanbouw is de gevel van de woning naar buiten getrokken. Stenen uit de buitengevel van de woning staan hier uit het lood. Deze scheefstand, over een beperkte hoogte, bedraag circa 1:100. Aannemelijk is dat dit méér is geweest voordat de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. De buitengevel van de woning, die een essentieel onderdeel van de woning is en een dragende functie heeft, is losgetrokken waardoor lokaal instabiliteit is ontstaan. Dit is aan te merken als een ernstig gebrek.

Duidelijk is dat de aannemer van meet af aan geen aansprakelijkheid heeft erkend jegens de eigenaar, en dus in verzuim is. De vordering tot vervangende schadevergoeding en vergoeding van de expertisekosten zijn dan ook toewijsbaar. De aannemer betaalt eveneens de proceskosten à 3000 euro.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 35.701

Tekening: Pennestreek/Tony Tati

Dit artikel verscheen in november 2016 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!