Mewa, leverancier van werkkleding, heeft samen met het Fraunhofer Instituut een door AI ondersteunde testprocedure ontwikkeld om het beschermende effect van hoge zichtbaarheidskleding na elke wasbeurt nauwkeurig te kunnen bepalen. Uit onderzoek van de Duitse Sociale Ongevallenverzekering (DGUV) en de Duitse Bouwwerkgeversvereniging (BG Bau) blijkt dat deze methode meer veiligheid biedt dan andere.
De gepatenteerde AI-test van Mewa is onderzocht door DGUV en BG Bau. Wetenschappelijke testen bevestigen dat AI de zichtbaarheid van de kleding beter kan beoordelen dan het menselijk oog. Dankzij het gepatenteerde digitale inspectiesysteem kan Mewa versleten kleding sneller herkennen en herstellen, bijvoorbeeld door het vervangen van reflecterende strips.
Meer veiligheid
In het nieuwe inspectieproces, ontwikkeld met het Fraunhofer Instituut, wordt kleding na het wassen en drogen door een geautomatiseerd systeem getest. Het systeem registreert de luminantie en reflectiewaarden van de kleding. Als een kledingstuk niet aan de norm voldoet, wordt het automatisch gescheiden voor verdere inspectie. “Deze technologie garandeert meer veiligheid voor onze klanten. We verwachten dat alle Mewa-vestigingen tegen eind 2025 deze inspecties kunnen uitvoeren,” zegt Stefan Abel, Hoofd Kwaliteit Productie & Logistiek bij Mewa.
Verplichte inspectie van hoge zichtbaarheidskleding
Bedrijven moeten hoge zichtbaarheidskleding regelmatig inspecteren op functionaliteit, zoals bepaald door de ongevallenpreventievoorschriften en de PBM-gebruiksverordening. Wanneer industriële wasserijen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, moeten zij ervoor zorgen dat de kleding nog steeds bescherming biedt. Dit geldt voor sectoren zoals spoor- en wegenbouw, transport, scheepvaart, landbouw en hulpdiensten.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.