#Gereedschap

Hippe, veilige werkkleding is de norm

Nieuwe technieken maken het mogelijk om werkkleding te maken van lichtgewicht materialen, die comfortabel zitten en een optimale bewegingsvrijheid geven.

De ontwikkeling van werkkleding is de afgelopen jaren hard gegaan. Aannemer vroeg een aantal fabrikanten naar de innovaties op het gebied van hun werkkleding. In dit eerste deel vertelt Toos Volmer, hoofd sales bij Mascot Workwear in Nederland, over trends, duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingen.

Werk en blessureleed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens wordt er zoveel getild en gesjouwd als in de bouw. Zaak is om het tillen en verplaatsen van materialen zo doeltreffend mogelijk te doen, dus op een goede ergonomische manier. Het is dan ook een vereiste om herhaalde bewegingen zoveel mogelijk te voorkomen, anders ontstaan er al snel klachten als rug-, nek- en schouderpijn of ligt een blessure op de loer. Gelukkig zijn er vandaag de dag hulpmiddelen beschikbaar, zoals een tilhulp, gereedschapskisten op wielen of lichtgewicht veiligheidsschoenen met schokabsorberende zolen. Maar ook werkkleding kan een steentje bijdragen aan een goede, veilige werkomgeving.

Toos Volmer heeft de ontwikkeling van werkkleding de laatste jaren op de voet gevolgd. Ze geeft als hoofd sales bij Mascot Workwear in Nederland leiding aan een team van salesmensen die de dealers in Nederland bezoeken. Volmer schetst het belang van goede werkkleding.

Hoge zichtbaarheid

Het is niet voor niets dat moedermaatschappij Mascot International A/S is gevestigd in Denemarken, vertelt Volmer. “Je ziet dat de maatstaven in Scandinavië met betrekking tot werkkleding hoog liggen. Dat heeft deels te maken met de weersomstandigheden. Mensen hebben in die landen meer bescherming nodig tegen kou en slecht weer dan de mensen in de zuidelijke landen. Daarnaast is het in Scandinavische landen eerder donker en wordt er vaker in het donker gewerkt. Je moet er bijvoorbeeld verplicht op de bouw hoge zichtbaarheidskleding dragen. In Nederland wordt dat aangeraden, maar is het (nog) niet opgenomen in de regel- geving.”

Sportkleding als inspiratie

Volmer is inmiddels 25 jaar verbonden aan Mascot en ziet dat de werkkleding de laatste tien jaar flink is doorontwikkeld. “Dat komt in de eerste plaats door de eisen van de dragers. Waar medewerkers vroeger een katoenen blauwe overall droegen, zie je nu dat er synthetische materialen worden gebruikt, die je ook in sportkleding ziet. De stof zorgt ervoor dat transpiratie wordt afgevoerd of dat juist extra warmte wordt toegevoegd als het koud is.”

“Door synthetische vezels als polyester of polyamide te gebruiken, zijn kledingstukken aanzienlijk lichter en meer rekbaar geworden. Door nieuwe technieken kunnen lichtgewicht materialen worden gerealiseerd, die heel comfortabel zitten. Mensen hoeven niet meer tien keer per dag hun broek op te hijsen. Het zit goed in je taille en het blijft goed op de heupen zitten. Je merkt echt aan het einde van de dag dat je minder vermoeid bent, omdat de kleding comfortabeler is. Het schuurt niet, het snijdt niet.”

Mascot Workwear werkkleding
Met het Click Pocket System kun je de zakken aan je broek hangen en ze er makkelijk weer af halen.

Herkenbaarheid

Maar in Nederland is er nog een belangrijke eis aan werkkleding. Die moet er vooral hip uitzien. “Bedrijven willen dat de medewerkers herkenbaar zijn op de werkvloer. De bedrijfskleuren komen terug in de kleding en het bedrijfslogo moet zichtbaar zijn. Dat is zelfs al regelgeving. Dat heeft alles te maken met veiligheid op de werkvloer, omdat er heel veel verschillende partijen rondlopen.”

Daarnaast speelt voor werkgevers mee dat ze werknemers tegenwoordig graag aan boord houden, ziet Volmer. “Je wilt dat je medewerkers tevreden zijn. Dat doe je ook door ze goede kleding te geven, waarin ze zich comfortabel voelen en hun werk veilig kunnen uitoefenen.”

Hergebruiken

Een boost in de technologie van werkkleding is duurzaamheid. “Duurzaamheid heeft de techniek voortgestuwd. Door schaarste van materialen is de industrie op zoek gegaan naar alternatieven zoals bamboe. Je wilt als bedrijf niet een diepe footprint achterlaten in het milieu. We maken kleding die lang meegaat. Daardoor kun je het vervangmoment uitstellen, waardoor je minder kleding nodig hebt en de fabrikant minder hoeft te produceren. We zijn veel bezig met materialen die een minder diepe CO2- footprint achterlaten. We gebruiken onder andere gerecyclede PET-flessen. End-of-life kunnen we producten ook weer hergebruiken.”

Mascot Workwear werkkleding
De nieuwe kledinglijn Mascot Customized is grotendeels gemaakt van gerecyclede materialen. Bij deze collectie kun je je kleding uit een collectie aanpassen op kleur en details.

Customized

Die duurzame focus heeft bij Mascot geleid tot de nieuwe kledinglijn Mascot Customized. “De collectie kenmerkt zich door het feit dat die voor het overgrote deel is gemaakt van gerecyclede materialen. Van afval uit de textielindustrie hebben we weer textiel gemaakt. Daarnaast zit er geen PFAS in. Dat is revolutionair op de markt.”

Bij deze collectie kun je je kleding uit een collectie aanpassen op kleur en details. Er zijn vijftien verschillende kleurcombinaties. “Heb je bijvoorbeeld spijkerzakken nodig, dan kun je met het Click Pocket System de zakken aan je broek hangen en ze er makkelijk weer af halen. Denk ook aan extreem slijtvaste kniezakken of extra ventilatiemogelijkheden in de broek. De ritsen kunnen aan de persoonlijke voorkeur worden aangepast.”

De ontwikkeling in werkkleding blijft nog wel even doorgaan, vertelt Volmer. “Bij de Nijmeegse Vierdaagse kijken ze met sensoren in hoeverre de lichaamstemperatuur stijgt van de deelnemers. Dat gebruik van sensoren zie ik in de industrie nog niet direct terug, maar je ziet al wel dat je koelelementen of warmte-elementen kunt toepassen. Uiteindelijk is de komst van sensoren onvermijdelijk, maar nu nog even niet.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!