Festool presenteert op de komende Bouwbeurs het eerste accuhoudende actieve exoskelet in Nederland voor de afbouwers, zoals stukadoors, schilders en plafondmonteurs om hen zodoende te ontlasten bij werkzaamheden boven de schouder. De zogeheten ExoActive wordt aangedreven door een 18V accu. Het skelet komt in Nederland in het najaar op de markt.
Er bestaan inmiddels meer exoskeletten voor de bouw in Nederland, maar deze zijn uitgerust met een mechanisch veersysteem, een zogenaamd passief skelet. Naar eigen zeggen is Festool de eerste leverancier van een exoskelet die externe energie aanlevert door middel van de accu. “Dat betekent dat de drager geen tegendruk voelt aan de armen en schouders bij een neerwaartse beweging, zoals bij de passieve exoskeletten wel het geval is vanwege het veermechanisme. Het benodigde vermogen op ons skelet kan binnen enkele seconden worden geregeld, zodat gerichte ondersteuning kan worden gegeven”, zegt Patrick Hitzer, productmanager van de afdeling smart products van TTS, de Duitse moedermaatschappij van Festool. Ter illustratie: de arm wordt met behulp van het exoskelet met 5 kilogram ontlast, terwijl een langnek-schuurmachine ongeveer 4,7 kilogram weegt…
De Nederlandse fabrikant van het gereedschapsmerk Festool, het in Waddinxveen gevestigde TTS Tooltechnic Systems, gaat voor de binnenlandse markt de exoskeletten zelf produceren en via haar dealernetwerk verspreiden. Het is van belang dat het personeel goed wordt opgeleid om de kopers deskundig te instrueren over het aantrekken, dragen en bedienen van het skelet. Er wordt eind januari in Waddinxveen een workshop gehouden waar medewerkers van Festool worden getraind.
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2023/01/ExoActive_3-1024x576.jpg)
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2023/01/ExoActive_6-1024x576.jpg)
![](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2023/01/ExoActive_5-1024x576.jpg)
Gezond doorwerken
Het exoskelet van Festool is een uitvinding van een spin-off bedrijf van studenten van de technische universiteit in Hamburg. Het product werd aanvankelijk ingezet voor diepzeeduiken, maar TTS zag wel heil in een toepassing voor de vaklieden in de afbouw. “Vaklieden in deze markt worden steeds ouder en gezond kunnen doorwerken is een belangrijk issue”, verklaart Hitzer. “Daarom zijn we in zee gegaan met de ontwikkelaars van het ExoActive skelet en hebben het doorontwikkeld naar wat het nu is.”
Het skelet is inmiddels door honderden klanten en medewerkers van Festool getest en goed bevonden. De testers ervoeren volgens Hitzer en marketingmanager Danny Huizer van Festool Nederland een duidelijke, prettige ondersteuning bij het boven-de-schouder werken. Het skelet kan op elk type lichaam worden gedragen en weegt net zoveel in vergelijking tot een lichte wandelrugzak. De drager doet er goed aan om twee batterijen mee te nemen zodat hij de gehele dag moeiteloos met het skelet kan werken.
Op de Bouwbeurs zoekt Festool enkele tientallen klanten die het prototype van de ExoActive willen uitproberen tot aan de marktintroductie. Deze vindt plaats in het najaar van 2023.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.