#Bouwmaterialen #Bouwtechniek #Daken #Gevels #Isolatie

Prefab oplossingen voor bouwknopen

Wie dikker isoleert, moet kritisch kijken naar bouwknopen om koudebruggen te voorkomen. IsoniQ ontwikkelt prefab oplossingen voor deze bouwknopen. Na de Mura dakopstand en de XL-versie daarvan, is nu de Muurvoet op de markt. Die maakt van het lastig uit te voeren aansluitdetail plat dak-opgaand metselwerk bovendien een koud kunstje.

Hein Coenen, oprichter van KC bouwburo & ingenieurs in Urk, zag het een aantal jaar terug: de bouw gaat steeds meer richting passiefhuisniveau, met isolatiewaarden van Rc 8 of 10. “Als je gaat rekenen in de PHPP kom je er al snel achter waar dan de zwakke punten in de schil komen te liggen: dat zijn de bouwknopen. Los je die niet goed op, dan betekent dat een reductie van je isolatiewaarde.”

3D-visualisatie van de Muurvoet. BEELD: ISONIQ

Gebouwen inpakken ‘op zijn Duits’, dat ziet Coenen in Nederland niet snel grootschalig gebeuren. “De bouw is geen wetenschap, maar grotendeels cultuur en emotie. We hebben in Nederland metselaars en blokkenlijmers, we werken met beton en de kanaalplaatvloer – daar kunnen we efficiënt mee bouwen. Ons idee is dan ook: we hoeven niet over te stappen op andere bouwmethoden, er moeten simpelweg een aantal bouwproducten bij.”

Het grote vlak dikker isoleren, dat gaat prima met bestaande materialen. Maar voor die bouwknopen was niets te vinden, constateerde Coenen. IsoniQ was geboren. “We zijn gaan schetsen hoe dergelijke producten eruit zouden moeten zien. Eigenlijk is het niet moeilijk: de oplossing is het verbinden van de isolatielagen van twee bouwdelen. Maar met alleen EPS kan dat niet. Dus voegen we hout toe, en zeer licht beton.”

Voordelen in de uitvoering

Het eerste product, de Mura, werd gepresenteerd op de Bouwbeurs 2015. Later dat jaar volgde de XL-versie. IsoniQ zette aanvankelijk in op standaardmaten voor de producten, maar in de praktijk zijn de meeste orders maatwerk. “Dat verandert wellicht als ze in de ontwerpdetails komen te staan”, zegt hoofd inkoop/verkoop Michel van Veen.

In bestekken komen de producten van het jonge bedrijf momenteel nog niet terug, mede omdat IsoniQ zich als eerste op de aannemers richt. Want zij hebben volgens Van Veen in de gaten welk voordeel er nog meer is te behalen: naast dat de producten bijdragen aan een bouwfysisch betere bouwschil, zijn de details op traditionele wijze namelijk vaak lastig en tijdrovend om goed uit te voeren.

Muurvoet

De Muurvoet is inmiddels toegepast op een aantal projecten, waaronder hier bij een project van Van Wijnen in Ede.
De Muurvoet is inmiddels toegepast op een aantal projecten, waaronder hier bij een project van Van Wijnen in Ede.

Neem de Muurvoet, de nieuwste vinding, ontwikkeld voor de aansluiting plat dak-opgaand metselwerk. Dit is een in vorm gesneden EPS-element dat voorzien is van een waterkering, een universele cacheerlaag – geschikt voor de meest gangbare platdakafwerkingen – en speciaal ontwikkelde dragers (h.o.h. 50 cm).

Van Veen legt uit: “Ten opzichte van de traditionele uitvoering van dit detail hebben we een betere, snellere en goedkopere oplossing. In het huidige detail wordt vaak gebruikgemaakt van cellenbeton, dat een lage isolatiewaarde heeft. Verder moet je in dit detail met lood of een loodvervanger in de spouw werken, schuin aangebracht voor een goede afwatering. Daardoor moet je ook de spouwisolatie twee keer afschuinen. Kortom: er zitten ontzettend veel uren in dat detail. Al deze handelingen kunnen sneller omdat de Muurvoet een totaalconcept is waarin de draagconstructie, isolatie en waterkering in één element zijn verwerkt en dus in één handeling kan worden geplaatst. De oplossing van dit detail met de Muurvoet is beter vanwege het hoger isolerende vermogen, minimalisering van de kans op fouten en betere kierdichting in de isolatieschil, omdat er niet meer aan gevelisolatie hoeft te worden gezaagd of gesneden. Uiteindelijk is het vanwege het besparen op de vele manuren ook nog eens goedkoper om de Muurvoet toe te passen, waarbij tevens de kans op problemen achteraf wordt geminimaliseerd.”

Hellend dak

Het product is al toegepast op projecten van onder meer Van Wijnen in Ede, Hurks in Eindhoven en Bouw- en Aannemingsbedrijf Van Laar in Emst.

Er zijn nog veel meer bouwknopen waar IsoniQ zich op richt, bijvoorbeeld de aansluiting hellend dak-opgaand metselwerk. “Daar zit je met afschuifkrachten waar we nog iets voor moeten verzinnen, maar die oplossing gaat er zeker komen”, besluit Van Veen.

 


Mura en Mura XL

bwa005_isoniq02Het dakopstandelement Mura sluit koud aan op de dakisolatie en de gevelisolatie. Met een nok aan de buitenzijde sluit het element aan op het buitenspouwblad. Deze nok sluit tevens de luchtspouw af. Over het element heen kan zowel een afdekplank met daktrim worden geplaatst als een betonnen muurafdekker. Deze liggen aan de voorzijde op het buitenspouwblad en aan de achterzijde op de Mura. Met een haakanker dat glijdend door de Mura is gevoerd, zijn de bovenste lagen metselwerk af te klemmen, waardoor ze niet meer los gaan liggen. Deze oplossing maakt het ook mogelijk de uitzetting en krimp van het buitenblad op te vangen.

De Mura XL is een constructieve oplossing voor de isolatie van verhoogde dakranden (50-120 cm) en biedt een alternatief voor stalen borstweringssteunen die allemaal forse koudebruggen zijn, of gasbetonblokken die constructief en energetisch gezien minder goed scoren.


Dit verhaal komt uit het mei-nummer van Aannemer. Elke maand het blad ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!