#Bouwtechniek #Daken #Gevels #Ramen, deuren en kozijnen

Luchtdicht in Lengel #3

Mooi product, die keramische snelbouwsteen, maar de keuze om het casco hiermee op te metselen stelt de bouwers in Lengel voor een aantal uitdagingen wat betreft luchtdichtheid.

De keramische steen – Wienerberger Porotherm PM 25 120 – is gekozen omdat krimpscheuren met dit product zijn uitgesloten, geeft opdrachtgever René Sweers aan. “Het is ook een mooier en een wat meer acclimatiserend product is dan kalkzandsteen”, vindt aannemer Rob Schoonenberg van Jansen Terborg.

De stenen worden doorgaans koud tegen elkaar aangezet, waarbij alleen de lintvoegen worden gemetseld of gelijmd. Stucwerk aan de binnenzijde vormt dan de afwerking en tevens de luchtdichte laag.

Toch zijn in Lengel ook de stootvoegen voorzien van specie, om risico’s uit te sluiten. Immers: de ambitie is een qv10 van 0,11 dm3/s/m2. “Wij durfden niet te gokken dat het stucwerk straks zo dicht is, dat dit wel los zal lopen. Dat risico willen we niet aangaan”, zegt Schoonenberg. Zijn metselaars hebben een stuk gereedschap uitgedokterd waarmee de stenen goed zijn te verwerken.

 

Aftapen

Luchtdichtspecialist plakt de naden rond de kozijnen en de aansluitingen vloer-wand af met Siga tape. De keuze voor dit materiaal? Kees Tomberg is overtuigd van de kwaliteit. “Alles bij hen is open: alle berekeningen en alle testen staan op de website. Dat is niet bij alle leveranciers het geval.”

Bij de kozijnen zit een extra aandachtspunt in die zin dat Tomberg de steen helemaal tot over de holtes van de bouwsteen heen moet dichtplakken.

Inkassingen

Dragende binnenmuren zijn ingekast. Ook dat heeft gevolgen: omdat lucht zich door de holtes in de steen kan verplaatsen en ingekaste stenen in contact staan met de spouw en dus de luchtdichte laag doorbreken, worden deze binnenmuren ook op de vloeren afgeplakt. Hoe groot het lek zou zijn, is volgens Tomberg wel te berekenen, maar weegt niet op tegen de extra materiaalkosten. “Dit zou je bij een streefwaarde qv10 van 0,4 niet doen, dan is het verwaarloosbaar. Hier niet.”

Bij niet-dragende binnenmuren is tegellijm tegen de binnenblad gesmeerd, waar de muur vervolgens tegenaan is gezet. Het stucwerk sluit straks aan op de tegellijm, waardoor de luchtdichte laag aaneengesloten is.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!