Naast de als onbrandbaar geclassificeerde minerale dakcoating AllShield Blue heeft AllShield Coatings nu ook een plaatmateriaal gelanceerd. De plaat is gemaakt met dezelfde minerale ingrediënten als de coating, zoals magnesium, fosfaat, glasvezel en water. Het product weegt slechts zo’n twee kilogram per vierkante meter. De zogeheten AllShield BarrierSheet draagt niet bij aan branduitslag en -doorslag en is voor het eerst toegepast op een bedrijfsdak in Groningen.
Volgens directeur Olivier Langejan van AllShield Coatings was er vanuit de markt van dakdekkers, naast de dakcoating, tevens behoefte aan een plaatmateriaal. Dat heeft een praktische reden; de coating kan alleen bij droog weer worden toegepast. In een land waar relatief veel regen valt, is dat planningstechnisch niet handig.
“Ten opzichte van AllShield Blue heeft de BarrierSheet als voordeel dat het tijdens normale dakdekkersomstandigheden kan worden gemonteerd. Dat is vooral bij grote bedrijfsdaken een groot pluspunt”, weet Langejan. Een andere reden is dat er relatief veel verouderde bedrijfsdaken zijn. De gebouwgebruiker twijfelt over de waterdichtheid en brengt dan liever geen coating aan. “In die situatie kiest men vaak voor een compleet nieuw daksysteem met een opbouw van isolatieplaten, de AllShield BarrierSheets, en daaroverheen een nieuwe dakbedekking van bijvoorbeeld pvc of bitumen”, licht de directeur toe.
Niet brandbaar
Het plaatmateriaal heeft dezelfde fysieke en brandveilige eigenschappen als de coating. In laatstgenoemd geval wordt een vloeibare laag van slechts drie tot maximaal vijf mm op de isolatielaag of bestaande dakbedekking aangebracht.
Erkende instituten zoals Kiwa BDA Testing, Efectis en SGS voerden diverse brand- en materiaaltesten uit. Het voornaamste resultaat was dat de minerale coating de classificatie Eurobrandklasse A1 kreeg: niet-brandbaar, vlamdicht en dus niet bijdragend aan de oorspronkelijke brandhaard. Met andere woorden: een (boven)dakse brand slaat niet door in de dakbedekking of de onderliggende isolatie.
Brandtest in combinatie met pv-panelen
Onder toeziend oog van een brandexpert, Kiwa BDA Testing, brandweer en een verzekeraar en uiteraard medewerkers van AllShield Coatings vond eind juli een brandtest plaats bij Troned in Enschede met de minerale plaat. De 2 mm dunne plaat was aangebracht tussen de isolatie en de pvc-dakbaan. Boven op deze dakopbouw werden vier pv-panelen in oost-westopstelling geplaatst. De combinatie met de zonnepanelen was niet voor niets, want er ontstaan steeds meer bovendakse brandhaarden in deze constellatie, bijvoorbeeld door kortsluiting in de connectoren of zelfs door microcracks in het glasoppervlak van het paneel, zo bleek uit Amerikaans onderzoek.
Langejan: “Verzekeringsmaatschappijen zijn zich rot geschrokken door deze onderzoeksresultaten en willen daarom veel oudere bedrijfsdaken van bitumen of pvc met oudere panelen niet meer verzekeren tegen brand. In Duitsland delen verzekeraars dezelfde zorgen. Een dak met bitumen en EPS is in combinatie met een PV-systeem praktisch onverzekerbaar geworden.”
Brandgedrag minerale plaat
De komst van de onbrandbare AllShield Blue coating en nu de AllShield BarrierSheets biedt verzekeraars en schade-experts nieuwe hoop in de strijd tegen dakbranden. Door middel van een gasbrander testte Kiwa BDA Testing in Enschede het brandgedrag van de minerale plaat in een opstelling in combinatie met vier pv-panelen.
De belangrijkste onderzoekspunten waren of er branduitbreiding zou zijn over het gehele testvlak van zes bij zes meter en of er branddoorslag zou plaatsvinden. Kiwa BDA Testing heeft na de test geconstateerd dat de isolatie onder de AllShield BarrierSheet deels is verkoold en dat de brand naar het paneel links en naar het paneel ervoor is uitgebreid ten opzichte van het paneel waaronder de brander was geplaatst. De onderliggende pvc-dakbedekking had een minimale branduitslag, maar de brand is geheel uit zichzelf gedoofd.
Langejan is tevreden over het resultaat van de brandproef. “Het is voor ons een geslaagde test. De stalen dakconstructie is niet aangetast of vervormd en de dampremmende laag is intact gebleven. De test laat verder zien dat de BarrierSheet de isolatie goed afschermt en op die manier de brand beperkt. Dit product voorkomt dat er energie wordt toegevoegd aan de brand. Dat is wat we graag wilden zien.”
Er was nog geen sprake van een gecertificeerde brandproef, want de NEN 7250 met brandopstelling en normeisen vanuit de NEN-commissie zijn nog in ontwikkeling. “We hopen dat de NEN- commissie snel een gecertificeerde NEN 7250 met brandopstelling en normeisen opstelt, zodat we een officiële brandtest kunnen houden en een certificaat kan worden verstrekt. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de BarrierSheet ook hetzelfde brandveiligheidsniveau behaalt als de coating; de ingrediënten zijn immers gelijk voor beide toepassingen en het brandgedrag laat bij testen overeenkomsten zien.
Laag gewicht
Net als de coating heeft het plaatmateriaal een laag eigen gewicht, slechts twee kilogram per vierkante meter. De plaat hoeft slechts 2 mm dik te zijn om de vlamdichtheid en brandveiligheid van het daksysteem te borgen. Volgens Langejan kan de plaat zo dun worden uitgevoerd vanwege de glasvezelversterking. “Dat maakt deze plaat sterk, waardoor ze de steenachtige kwaliteiten behoudt.” Door het lage gewicht kunnen bestaande daken die aan renovatie toe zijn, makkelijk worden belast met de AllShield BarrierSheet. In combinatie met een pvc-dak voeg je slechts in totaal circa 4,5 kilogram per vierkante meter toe.
Flexibele plaat
De platen worden geprefabriceerd via een spuitgietmachine. Na twaalf uur is een plaat gedroogd en uitgehard en heeft deze de gewenste sterkte en stijfheid bereikt voor montage. “Een bijkomend voordeel is dat de platen flexibel zijn, waardoor je ze ook kunt toepassen bij gebogen dakvormen. De plaat wordt met de juiste kit verlijmd op de ondergrond, ofwel een isolatieplaat of een bestaande dakbedekking, en daaroverheen komt de nieuwe dakbedekking”, legt Langejan uit.
Projecten in de pijplijn
Inmiddels is het eerste bedrijfsdak in Groningen met AllShield BarrierSheets uitgevoerd. Volgens Langejan zitten er inmiddels meer dakprojecten in de pijplijn met toepassing van de minerale onbrandbare plaat. “Verzekeraars en gebouwgebruikers zijn enthousiast over onze oplossing, net als de dakdekkers. Omdat zij nu zelfstandig een brandveilige oplossing kunnen aanbieden voor daken met PV-systemen”, vertelt Langejan. “Voor zowel grote als kleine bedrijfsdaken zijn er aanvragen binnengekomen, waarvan enkele projecten binnenkort in uitvoering gaan.”
Allshield coating ook voor houtconstructies
De AllShield coating wordt momenteel ook op labniveau getest voor houtbouwconstructies en dan met name in de spouw. De coating wordt aan de binnenziįde van de spouwwand aangebracht. Uit de eerste brandtesten bliįkt dat alleen biį de puntlast het hout verkoolt. De omliggende constructie gaat niet branden en blijft intact. Er zullen nog gecertificeerde brandtests volgen voor houtbouwconstructies in combinatie met de coating, voordat deze toepassing op de markt wordt gebracht.
Volgens Olivier Langeįan kunnen houtbouwconstructies veel dunner worden gedimensioneerd vanwege de aanwezigheid van de AllShield coating. Dat levert kostenbesparingen op voor de bouwer en de opdrachtgever, de gebouwgebruiker.
Lees meer over brandveiligheid:
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.