#Bouwmaterialen

Arbitrage | Verkleurde glaspanelen tasten uiterlijk woning aan

De glaspanelen van de balustrades aan de buitenkant van een nieuwbouwwoning vertonen kort na de oplevering verkleuringen aan de randen. Delaminatie is in gang gezet. De woningeigenaren vorderen herstel van het in hun ogen verborgen gebrek.

De aannemer trekt een verborgen gebrek in twijfel. Mocht dat wel het geval zijn, dan is verplichting tot herstel en/of vergoeding van de schade niet aan de orde. Delaminatie van glaspanelen als onderhavige – aan de onderzijde en aan de bovenzijde voorzien van een profiel – kan volgens hem altijd voorkomen. Ongeacht de wijze van montage: wel of niet afgekit of gerubberd, wel of niet ingeklemd.

Tijdens de bezichtiging constateert de arbiter aan de randen van vrijwel alle glaspanelen van de balustrades de door de opdrachtgevers gestelde verkleuringen. Hij overweegt daarbij dat constructies als deze – waarbij sprake is van gelaagd glas met daartussen een folie, veelal een folie van polyvinylbutyral – gevoelig zijn voor vochttoetreding. Vooral als de randen van de beglazing niet of onvoldoende zijn geslepen. Wordt de folie langdurig blootgesteld aan vocht, dan kan deze worden aangetast en onthechten van de glasbladen. Met de geconstateerde delaminatie tot gevolg.

De vochttoetreding kan wel degelijk worden voorkomen en is niet ‘inherent aan het product’, zoals de aannemer stelt. Dat kan bijvoorbeeld door de glaspanelen deugdelijk te slijpen en volledig (rondom) te borgen met behulp van een waterdichte, duurzame omranding. De betreffende glaspanelen zijn weliswaar geslepen, maar een volledige en waterdichte omranding ontbreekt.

De arbiter beschouwt dit laatste als een aan de aannemer toerekenbaar gebrek. De opdrachtgevers hoefden immers geen rekening te houden met delaminatie van de glaspanelen.Ook niet als de duidelijk zichtbare verkleuringen een omvang hebben van minder dan 25 mm vanaf de rand, zoals hier. De ernst van het gebrek rechtvaardigt herstel daarvan door middel van vervanging van de aangetaste glaspanelen,als ook betaling van de daarmee gepaard gaande kosten. Het is immers gebleken dat de als gevolg van de delaminatie opgetreden verkleuringen duidelijk zichtbaar zijn en het uiterlijk van de woning in grote mate aantasten.

De aannemer wordt veroordeeld tot goed en deugdelijk herstel van het gebrek. Dit houdt in dat de door delaminatie aangetaste glaspanelen worden vervangen, zodanig dat vochttoetreding wordt voorkomen. De herstelwerkzaamheden moeten binnen drie maanden na dagtekening van het vonnis zijn uitgevoerd. De aannemer betaalt alle proceskosten, een bedrag van 4600 euro.

Bewerkt naar het desbetreffende verslag van de Raad van Arbitrage

Geschilnummer 34.790

Tekening: Pennestreek/Tony Tati

Dit artikel verscheen in december 2014 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!